Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    "True. The question is whether a price reduction of RX5700 to $329 and RX5700XT to $399 would actually eat into AMD's margins. Without knowing the total cost of the cards, it's hard to tell.

    But you bring up a great point. NV has the size and capital and market share to take a loss in order to undercut any AMD price reduction and maintain their market share and mind share. So if AMD know this, and they know that NV will undercut even a $329 RX5700, then why would AMD sacrifice the profits? If they make an equivalent or slightly better value card, people will split sales (AMD fanbois and NV fanbois will stay where they are, and ambivalent people will continue the 70/30 or 80/20 sales split), and both companies get a healthy profit margin. If AMD try to undercut too much, both companies see slimmer margins. It's not a concerted effort at price fixing, but rather a de facto one.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    AMD has CPU division which will enjoy hefty price margin, and volume. AMD has Semi-Custom business, that gives them money. AMD is everywhere: cloud, servers, gaming, consoles, mobile(with Samsung's License). Nvidia doesn't have any other source of money, than just GPUs.

    Who do you think is better positioned to survive price war?

    AMD is not forced to lower prices. They are not cheap option anymore. They have competitive product, they price it accordingly to enjoy good enough margins."

    Ilyen elmélkedést olvasva mindig eszembe jut, hogy, hogy az nvidia nagy előnye az AMD-vel szemben az, hogy lényegesen nagyobb volumenben értékesít GPU-kat és ennélfogva minden fix (tervezési) költségét ezen a nagyobb volumenen teríti. Ha mondjuk az NVidia 2x annyit költ is R&D-re, a 4x akkora volumenen terítve pont feleannyi fix költség jut egy lapkára, mint az AMD esetén. Ez a fix költség ugye nem a gyártási és terítési költség, hanem tulajdonképpen amit a margin-nak kell fedeznie.

    Az nvidiának nincs hová nőnie. Nem tudja az eladásait lényegesen növelni az árcsökkentéssel. (Amúgy ez se teljesen igaz, mert árcsökkentés (vagy fejlődés) hatására - tehát amikor azt érzik, hogy elegendő értéket kapnak a pénzükért - megindulhatnak olyan emberek a boltokba, akik eddig azt mondták, hogy annyit nem ér meg)
    Az AMD viszont tudna hová növekedni. Ha kétszerezné a piaci részesedését a fix költségeit máris kétszer akkora volumenen tudná teríteni, ugyan csökkenne a margin, de nőhetne a profit.

    Szóval amikor ilyen beszélgetést olvasok, mindig eszembe jut, hogy mi lehet az oka, hogy egy cég nem próbál a nagyobb volumenre ráhajtani. És ennek két oka lehet... (mármint persze feltételezve, hogy ez a $380-450-os ár ez nem a margin határára, hanem fölé van belőve.)
    Az egyik hogy a termék eladási volumene a termék piaci árával nem rugalmasan változik. Ennek is persze két aspektusa van: lehet, hogy árcsökkentés hatására többen vásárolnak, mert többen gondolják azt a rajongói táborból, hogy megéri, de ez nem jelent lényegesen nagyobb volument. Akkor hozna nagyobb volument, ha a konkurencia nem tudna az árcsökkentéssel lépést tartani, mert akkor úgymond onnan is el lehetne hozni vásárlókat. A két cég részéről egyenlő árcsökkentés eredményezhetne mindkét cégnél valamivel nagyobb eladási számokat úgy, hogy közben a piaci részesedés nem változik és össszessgében a valamival nagyobb eladási számok nem kompenzálják a csökkenő margint.

    A másik ok pedig ennél prózaibb: mi van, ha gyártási nehézségekkel küzdenek. Még nem futott fel, nem járatódott be, elsőre kisebb mennyiséget rendeltek, stb. Ha alacsonyabb áron nem tudnák kiszolgálni az igényeket, akkor érdemes magasan tartani az árakat, különben hiány lesz és a kereskedőknél fog realizálódni a profit. ala mining boom.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák