- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen SSD-t vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Videós, mozgóképes topik
-
PROHARDVER!
Mielőtt hozzászólásban feltennéd a kérdésed olvasd el a Témaösszefoglalót, a Téma tudnivalókat vagy használd a keresőt.
Az esetek nagy többségében megtalálható a válasz!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bobalazs
nagyúr
válasz Bjørgersson #45697 üzenetére
Bőven jó az. 1V szerintem arany középút azon az órajelen. Nekem 1250en megy 0.98 mellett a 480.Fogyasztásba hőtermelésbe nagyon jó, játék alatt sem megy nagyon 64 fok fölé, ilyen 45-55 % ventifordulat mellett a gaming x.
Ennél 1316Mhz 1.04v mellett már +25W-ot számít.[ Szerkesztve ]
-
Bjørgersson
félisten
Köszönöm mindenkinek a választ, úgy néz ki, a kezdők szerencséjével nulla tapasztalattal sikerült elsőre ilyen jól belőnöm. Ha ennyire a jóság határán vagyok, inkább nem piszkálom tovább, maradjon csak így stabil szépen, annyit már nem ér az a pár MHz vagy mV.
@Aprósólyom 144 Hz-es monitorom van, a GPU és a VRAM is 300 MHz-en megy üresben, még nem láttam 40°C fölött a GPU-t, s a ventiket sem hallottam felpörögni. De köszönöm a tippet!
As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility... • Samsung Galaxy S9, Fractal Design Define C, Kefine Delci HiFi IEM, Donner Dobuds ANC TWS eladóak: https://tinyurl.com/2jhv79td
-
Mizol29
senior tag
válasz Bjørgersson #45702 üzenetére
Érdekes nálad, hogy hogy nem tekeri maxon a memóriát a 144Hz-es monitor? Nekem is vissza kell venni 120-ra, hogy vissza essen 300-ra a memória
[ Szerkesztve ]
-
Bjørgersson
félisten
válasz Mizol29 #45705 üzenetére
Passzolom sajnos. Asus VG249Q monitor DP kábellel, ha ez segít.
As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility... • Samsung Galaxy S9, Fractal Design Define C, Kefine Delci HiFi IEM, Donner Dobuds ANC TWS eladóak: https://tinyurl.com/2jhv79td
-
bobalazs
nagyúr
válasz Mizol29 #45705 üzenetére
Monitor függő. Lásd: [link]
Rövide, Ez azért van mert nem egyforma a monitorok időzítése, márka típus függő.
Míg egy monitor adott vertical? lásd olvasnivaló: [link]blanking értékkel belefér a VESA szabványba míg más nem, mert egyedi értékkel működik, így a vga kártyád erre válaszul megemelt órajellel működik a stabilitás érdekében.
Az első linkem példul a 75 hz-es QHD monitorom blanking átállításáról szól, ahol kézileg átírtam a monitor értékét, egy szabvány értékre, így a vga emelt órajelről visszaváltott a 300 Mhz.-es értékre, üresjárat módban. -
Mizol29
senior tag
-
Terep1
csendes tag
válasz Aprósólyom #45700 üzenetére
Köszi a tippet, hogy tudom beállítani hogy játékok alatt 144hz fusson? Nézegettem a Radeon vezérlőt, de csak a Globális grafika menüpontban tudom állítani a frissítést, a játék menűpont alatt nincs opció más HZ meghatározására.
-
Bjørgersson
félisten
válasz Terep1 #45710 üzenetére
Szerintem az adott jatek beallitasaiban kell keresned.
-
Danecay
addikt
válasz Bjørgersson #45711 üzenetére
Feltéve ha van értelme játék alatt a 144Hz-es frissítésnek
-
bepken
veterán
sziasztok!
annyit beszéltetek itt a különböző értékekről (kinél hogy néz ki az idle), hogy kíváncsiságból én is megnéztem:
32W idle állapotban, ami ezek szerint elég sok
a másik dolog viszont, amin megakadt a szemem:
azért az nem biztos, hogy jó dolog, hogy 185W felé meg maxon a fogyasztás...problémát lekopogom még nem tapasztaltam a közel 1 év alatt ezzel a kártyával, de nem is szeretném, hogy 1 év múlva kipurcanjon.... tehát érdemes lehet szerintetek alulfeszeléssel babrálni vagy ha nincs semmi tünet, akkor hagyjam inkább így? (mint fenti képen látható, feszültséghez eddig még nem nyúltam)
╔═══════ "Csak egy visszatérés létezik és az nem a királyé...hanem a JEDIÉ!" ═════╗ ╚════════════════ Xiaomi Mi A1 ═════ Huawei Nova 5T ═════════════╝
-
Bjørgersson
félisten
válasz bepken #45713 üzenetére
Üresjáratban 30 watt alá szerintem csak akkor lehet menni, ha belepiszkálsz a BIOS-ba. A Radeon Software-ben nem lehet a State0 feszültséget lejjebb venni. De szerintem nem is az üresjárati 30 watt a gond, hanem terhelés közben a ~180 watt. Következőnek játék közben megnézem, az enyém mennyit fogyaszt így, kíváncsi vagyok.
-
bepken
veterán
válasz Mizol29 #45715 üzenetére
ha ez hosszútávon rosszat jelent, akkor lehet egyszerűbb lesz ezen visszaállítani a gyári 1340 Mhz-et, mert a másik BIOS úgy emlékszem gázos volt...azt hiszem, flash-nél arra nem is akart felmenni, azért váltottam át erre a másik slot-ra. de már régen volt, nem emlékszem pontosan.
╔═══════ "Csak egy visszatérés létezik és az nem a királyé...hanem a JEDIÉ!" ═════╗ ╚════════════════ Xiaomi Mi A1 ═════ Huawei Nova 5T ═════════════╝
-
bepken
veterán
válasz Danecay #45718 üzenetére
a full automatát is próbáltam már tegnap, igazszág szerint akkor sem megy 30W alá idle állapotban. (mondjuk játszani nem játszottam azzal a beállítással)
-
bobalazs
nagyúr
válasz bepken #45719 üzenetére
Nem is értem mi az hogy 32W gpu CHIP power fogyasztás üresjáratban, ráadásul 300 Mhz-en gpu és memó órajel is.
580aknál ez az általános? Egyszerűen nem hiszem el.
Inkább ezt képzelném el ami az enyémnél is, hisz végülis ugyanazok a gpuk, csak az 580as gpu az, válogatott, jobban bírja az OCt.[ Szerkesztve ]
-
bepken
veterán
válasz bobalazs #45720 üzenetére
közben kíváncsiságból megnéztem a feszülség részleteit - nálam ugye ez jelenleg automatikusra van állítva....de gondolom, hogy ezekkel az értékekkel dolgozik most is:
ez mondjuk még mindig nem magyarázat az általad is feltett kérdésre, max a 186W-ból sikerül majd kicsit faragni (de csak este érek majd rá szórakozni)
-
Bjørgersson
félisten
válasz Bjørgersson #45714 üzenetére
No, a Radeon overlay szerint olyan 140 watt körül mozog a fogyasztás Siege közben.
-
Aprósólyom
addikt
válasz bepken #45713 üzenetére
Az a fogyasztás nem pontos, hidd el. 1% méréspontosságú konnektoros fogyasztásmérővel mértem. Ha minden idle-ben futott, akkor hiába írt ki a Radeon Software 33-34Wattot, az egész gép vett fel a konnektorból 34-38 wattot. Viszont ha azt írja ki, hogy épp a TDP limitnél van, akkor jó eséllyel fel is vesz annyit, mert olyankor már simán 220W és feletti teljesítmény csordogált át a fogyasztásmérőn be a PC-be.
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz Bjørgersson #45714 üzenetére
Én próbáltam. BIOS moddal pár tizedett lentebb engedtem a legalsó feszültség tartományt, de nagy ritkán tapasztaltam képhibát és driver crash-t. 2-3W-t és ~2 fokot lehetett még spórolni. Nem érdemes vele nyűglődni.
A max fogyasztás csökkentéséhez még érdemes fps limitet beállítani, ha van a játékban. Driverben is van, az is egész jól működik.
Radeon chillt is próbálgattam. Egészen jól működik. Talán egy leheletnyivel nagyobb az input lagja, de ha nem fast paced játékot játszol, akkor nem lesz gáz.Jevons paradox
-
bepken
veterán
1350/1090 stabil volt meg minden játék közben....csak épp (kis tulzással) fele annyi volt az fps valamiért. nem kizárt, hogy én rontottam el valamit, de megjött a játék kedv, így visszaállítottam a működő profilt és kockultam inkább
vannak amúgy olyan szinten idióta "tutorial" videók a youtube-on, hogy már attól is agyf@szt kaptam, ahogy a srác magyarázza.....illetve magyarázza....inkább azt se tudja, miről beszél, csak állítsam be így, merazjólesz.
szóval tudtok esetleg valami értelmes forrást ajánlani, ahol kicsit utánaolvashatok (videó se baj), hogy miről is szól ez az egész és mi is lenne a lényege az alulfesznek?╔═══════ "Csak egy visszatérés létezik és az nem a királyé...hanem a JEDIÉ!" ═════╗ ╚════════════════ Xiaomi Mi A1 ═════ Huawei Nova 5T ═════════════╝
-
Aprósólyom
addikt
válasz Mizol29 #45715 üzenetére
Jobb, ha ő maga manuálisan állítja be az értékeket, mert silent módban ha jól emlékszem csak a frekvencia csökken, de nem állít be alacsonyabb feszültségeket a BIOS. Miközben pl. kitolható max TDP keret is csak +20% lesz. 1411MHz módban pedig kitolhatod +50% TDP-ig.
(Persze, nagyon kicsi az esély, hogy kellhet, de ha esetleg ezt nem állítod, és egy játék kihasználja a TDP keretet és nem adsz elég +TDP-t, akkor az okozhat alkalmanként olyan stutter-t, ami elkerülhető lett volna.)Jevons paradox
-
-
bobalazs
nagyúr
válasz bepken #45728 üzenetére
szóval tudtok esetleg valami értelmes forrást ajánlani, ahol kicsit utánaolvashatok (videó se baj), hogy miről is szól ez az egész és mi is lenne a lényege az alulfesznek?
Egyszerű a dolog.
Van egy általános feszültség-órajel páros ami mindegyik vgan stabilan megy. Na ezt égetik be biosba. Ez a feszültség az átlagnak relatív magas, azért alulfeszeled magad a kártyád. Ugye magasabb fesz miatt-mellett a fogyasztás és hőtermelés, áramszivárgás magasabb, ami előnytelen. Kevesebb fogyasztás mellett a vga hűtés is kímélve van, halkabb a venti, és a zaj.
Kisérletezni kell, rá kell szánni az időt, hogy a te kártyád birja e a gyári órajelet alacsonyabb fesz mellett és ha igen mennyivel. Fagyás, újraindulás, hibák stb. látsz, akkor tudod hogy nem okés a tuning. Ilyenkor kevesebbet vissza még a feszből. 1090 az ugye 1.09V ha itt stabil a 1350 Mhz órajel megpróbálod 1.05V-al ha itt is lejjebb mész mondjuk 1.0-ig. Az órajelet ha lejjebb veszed egy kicsit mondjuk 1300 környékére akkor nagyobb valószínüséggel bírja az 1.0V-ot pl.
Egy 3DMark vagy esetleg heaven benchmarkot szokták futtatni, és közben lehet az értékekket változtatni, tesztelni. -
Lacccca87
addikt
Aki szeret tesztelni es 2 monitorral magas voltak az orajelek azok nezzek meg a most megjelent driverrel. Van benne valami javitas erre vonatkozoan.
-
Aprósólyom
addikt
válasz bobalazs #45732 üzenetére
Stressz tesztre Superposition ingyenes változatát is lehet használni, ha az ingyenes próba verzióban elindítjuk a game módot és a bal felső sarokban aktiváljuk a cinematic módot. Akkor kb. egy 1 perces animáció fut majd loopolva, amíg le nem állítjuk. Hasonló vagy lehet teljesen megegyezik a benchmark animációval.
Érdemes szerintem ezt használni, mert elég szépen kitölthető a VRAM is megfelelő beállításokkal.Ui.: Fentebb írtam, nem tudom olvastad-e, hogy mértem már fogyasztásmérővel és az Idle RX580 fogyasztása nem jó, amit kiír a Radeon Software. Szóval ne aggódj, ugyan úgy keveset fogyaszt, mint amit láttál az RX480-nál.
Jevons paradox
-
Colinka
tag
Sziasztok!
Lenne egy Gigabyte GAMING RX 570 4GB kártyám (pontos típusa: GV-RX570GAMING-4GD).
Korábban volt már egy Gigabyte AORUS RX570 4G, és feltűnt hogy ahhoz képest nagyon elmarad a teljesítménye.Ezt egy Furmark teszt alatt be is igazolódott, Full HD-be az AORUS - avg 67 fps volt ez a Gaming viszont csak avg 47 fps.
Furcsa volt nekem hogy az AORUS 76°C volt, a GAMING megállt 59°C-nál. Jobban utána néztem a dolgoknak és feltűnt hogy a kártya 90 W-nál többet nem hajlandó felszedni.
Ebből gondoltam hogy lehet bányásztak vele korábban és valami bányász BIOS van rajta. Bios csere megtörtént, és semmi változás (természetesen többet is kipróbáltam már).
Gyári "tuning" segített valamit, de a GPU órajel nem nagyon akar 1000 MHz fölé menni.1 órás FurMark lement így, az értékek sokkal jobbak (FPS 60+ avg, hőfok max 70)
Van-e esetleg valakinek valami ötlete?
Colinka
-
Colinka
tag
válasz varmi2 #45740 üzenetére
Akkor arra nincs lehetőség hogy ha átrakom egy másik gépbe automatikusan visszaálljon "gyáriba" és a normális teljesítményen működjön ?
Esetleg nem tudjátok hogy mennyi ezeknek a kártyáknak a normál power-je? Én 130 Wattot láttam mindenhol, de driverbe ha feltolom maximumra az energia fogyasztást akkor is max 120 Wattra megy fel. -
R3nts
senior tag
válasz Beretvás #45634 üzenetére
Ehhez képest a legujjabb AMD drivernél (21.10.1)konkrétan kijött hibajavításként, hogy az időtúllépéses driver-elejtéseket az RX500-as sorozatú kártyáknál, orvosolták, szóval, mielőtt a User fikázása megy automatice, előtte lehet tájékozódni... konkrétan nekem is ilyen bajaim voltak RX570 alatt, több mint fél évet kellett visszafelé mennem, megfelelő driverért, és szintén a vitriolos "user error" fikát kaptam segítségként...
ASROCK B450PRO4,CorsairVengeance 3200MHz LPX2X8GB,RYZEN5 2600,WD S500G1B0C NVMe SSD+AXAGON CLR-M2,SapphireRadeon RX570/4GB Nitro+OC,FSP Hexa85+450W,ZalmanZ1NeoBlack,Alpenföhn BN BlackRGB,W10Pro/x64, Xiaomi Redmi Note 9Pro 6/128
-
thagan
csendes tag
Hali. Kis segítségre lenne szükségem. Játékok alatt tapasztalom, hogy instant kilép az asztalra a rendszer, hiba üzi nincs. Pontosabban egy alkalommal volt üzenet, az AMD software a kövit írta: ...AMD software detected that a driver timeout....
Valamint aida teszt előtt a képen mellékelt problémába futottam (timeout detection and recovery delay (tdrdelay)).
Lehet ez a kilépések oka? Ha igen mi a teendő?
Jelenleg rx570 4 GB kártyám van.
">
[link][ Szerkesztve ]
-
Colinka
tag
Megy és stabil is. r9 280, meg az aorusnál se volt vele probléma.
Mégegyszer nagyon szépen köszönöm !
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Hozzászólás előtt olvasd el!
- Nvidia GTX1080 Founders Edition
- KÉSZLETRŐL! - Új - 180 Fokos GPU PCIe Tápcsatlakozó Adapterek - NVIDIA AMD INTEL - A Több Olcsóbb!
- Nvidia Quadro M2000/ P2000/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 12Gb
- Zotac RTX 3080 - AMP Holo LHR 12GB (Garancia 2025.05. + 2 év)
- AMD RX 7900 XTX 24GB EKWB EK-Quantum Vector 2 D-RGB Nickel + Plexi Vizesblokkal Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest