Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Puma K

    veterán

    válasz Malibutomi #2660 üzenetére

    A túlzottan magas fesz mellett a hő az ami megöli az alkatrészeket ha nincs vagy nem megfelelő a hűtés, mert a forrasztásoknak nem tesz jót hosszútávon az állandó magas hőmérséklet.
    VGA esetén erre főleg a memória az ami érzékeny, de VRM-nek se tesz jót ha 100°C felett jár tartósan.

    10éve a gyári hűtős Inno3D 6800GT-met, folyamatos napi 8-16órányi TES: Oblivon (és a többi többi játék) közben a GPU 93°C-on járt terhelés alatt hónapokig.
    Gondolhatod a többi része a kártyának milyen meleg volt.
    Az Nv driver akkor még mutatta a GPU hőmérsékletet és abban az időben tapasztalat-tudás hiányában (nem olvastam teszteket és nem fórumoztam annyit akkoriban) nem gondoltam, hogy a 93°C káros lehet hosszútávon mert a max az 105°C volt a skálán, azt meg nem érte el a kártya... vagy csak nem láttam.

    Pár évvel később egyik koma oda adta az Asus 7900GT-jét hogy nézzem meg mi a gond vele.
    A VRAM egyáltalán nincs hűtve... a korábbi élményeim alapján kapásból ráerősítettem egy 12cm-es ventit a kártyára úgy hogy fújja rá a levegőt max fordulaton és elkezdtem játszani. Nálam nem hibázott akkor az első próbák során. Havernál is teszteltünk. Nála a gépház egy asztalba volt téve... a grafikai hibákat már 10 percen belül terhelés alatt produkálta. A gépházat kiraktuk a "kemencéből" az asztal mellé s vett egy másik VGA-t, plusz ventilátorokat. A 7900GT-t megtartottam, mert a cimborának nem kellett. Használtam kb fél évig gond nélkül extra hűtéssel az akkori 7600GT-m helyett-mellett a 7900GT-t. Egy ideig hiba mentesen működött, majd az idő múlásával egyre többször és egyre durvább grafikai hibákat produkált. Végül kikerült a gépből.

    De ismerősi körben anno MSI 8800GTS 640MB VGA is döglött már meg mert nem volt megfelelő házba téve kellő házhűtés mellett.

    Monitorozni kell a hőmérsékleteket ha variálunk a gépben bármit is.
    Saját véleményem és tapasztalatom szerint sem a CPU sem a VGA nem jó ha 65-70°C-nál melegebben jár 100%-os terhelés alatt.

    Nem nevezném egészségesnek hosszú távon ezt sem:
    AMD Radeon RX 480 - Heating Up - Metro Last Light 4K

    Ez már nagyon nem jó:
    AMD Radeon R9 Fury - Sapphire R9 Fury Tri-X: IR / Heating Up - Default BIOS (Furmark))
    Max 115fok a VRM...

    Legfrissebb magas hőmérséklettel kapcsolatos tapasztalatom:
    A 4790K procimat pl addig nem is terheltem míg alul nem feszeltem és ki nem teszteltem, hogy bírja-e a 4.4Ghz-cet 1.115v mellett, mert a dobozból kivéve és az alaplapba berakva 95°C-ra felment 100% terhelés alatt... most meg megáll 71°C-nál 26°C-os szobában.

    A saját és ismerősi körökben tapasztalt hibák után senkinek nem döglött meg több alkatrésze. Csak annyira új volt mindenkinek a nagy teljesítményű VGA, hogy a hőmérsékletekre a nagy játék közepette külön senki nem gondolt, hogy gondot okozhat.

    [ Szerkesztve ]

    "Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘

Új hozzászólás Aktív témák