-
PROHARDVER!
Gyakori kérdések, téma összefoglaló és alkalmazás ajánló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Czo
őstag
válasz scdlsc #39600 üzenetére
Ha ossze vissza ugralsz, akkor igen, lehet megkepetes, mert az APFS relative uj, talan a Catalinanal is volt olyan verziovaltozas, amikor a korabbi toolok hibasnak veltek a kotetet.
En nullaznam a lemezt. Pl. a terminalos du-val unmountidks utan (ekkor szerintem elengedi az apfs containert is), dd-vel az elso 200-300 megat vegigirnam zeroval, majd egy reboot utan probalkoznek ujra.
-
scdlsc
aktív tag
-
scdlsc
aktív tag
Most még megpróbálom azt, hogy újra megcsinálom az USB telepítőt és megpróbálom újra azzal is.
-
scdlsc
aktív tag
Megcsináltam újra az installert és csont nélkül ment. Valószínűleg valami időpont kavarhatott be. Arra gondolok, hogy a patch-es pendrive-on régebbi volt, mint az utána letöltött és felrakott El Capitan. Köszönöm a segítséget!
-
soundsonic
aktív tag
Alap M2-es Mac mini. 8/256, de nincs másik kábelem egyenlőre. A régi windowsos gépemnél nincs csikózódás. Most csak egy monitort egy rajztábla monitort használok, ezzel szerencsére nincs gond. Amúgy mindkét monitorom FHD. Egyenlőre elengedtem ezt.
Sikerült újratelep0tenem a gépet, és tök jó mert semmilyen appot nem kellett újratelepítenem. Viszont a í és a 0 gomb felcserélődött. (hagyományos pc-s billentyű.) lehet ezzel kezdeni valamit?
-
RaZroX
addikt
-
NGA
addikt
IMac 2011 - Big Sur
Nem hajlandó engedélyt adni a kamerának/mikrofonnak.
Ki van kapcsolva a képernyőidő.
High Sierra alatt meg van az engedély (dualboot), és működik a kamera/mikrofon
Facetime-ban van kamera.
A Messenger jelzi, hogy engedély kell a kamerának/mikrofonnak, be is hívja a rendszerbeállítást, ott viszont az van írva, hogy nem kért engedélyt.
Mit kell még állítani? -
Czo
őstag
-
Czo
őstag
Ugy gondolom, hogy ez ugyben lennenek tovabbi kerdeseid, azaz ez ugyben, alapvetoen maradhatunk itt, a publikus terben. Az OCLP FAQ-jat linkeltem, pont azt a reszt, ami pont a te problemaddal foglalkozik.
Nem tamogatott rendszernel folyamatosan az ilyen-olyan surlodasok/doccenesek, ezzel sajnos, egyutt kell elni es szorgosan alkalmazni a workaroundokat/fixeket.
-
Czo
őstag
Az ilyen hibaknal sokszor elofordul, hogy adott kombinacioban jelentkeznek. Pl. Siman lehet, hogy a 0.2.5-be belerakott javitas (ez valamikor, a Big Sur 11.6 kornyeken lehetett) tenyleg javitotta a dolgokat, viszont egy kesobbi Big Sur update akar pl barmelyik, amelyik iden jott, az ujra elrontotta.
Erdemes megnezni, hogy a workaround mukodik-e meg (az sem biztos!), majd megkeresni a projekt hivatalos forumat, atnezni a bugreportokat, majd jelenteni nekik.
Ez egy allando, macska eger jatek.
Ha a dokumentacio szerint telepitve jartal el, akkor nem kellene rosszul telepitve lennie.
Szerk: Illetve, meg azt erdemes megjegyezni, hogy alapvetoen, akik ezt keszitik, ok haladnak folyamatosan, tehat amikor megjelentek az elso Monterey betak, majd a vegleges Monterey, akkor onnatol az van a figyelem kozeppontjaban. En is aktivan ugykodtem azon anno, hogy a Sierrat, High Sierrat nem kapo gepeken mukodjon a Software Update, igy amikor pl. kijott az elso High Sierra beta, mar nem foglalkoztam a Sierran elojovo hibakkal. Viszont, en nem ugykodom most ezen, mert a Mojave erkezese utan minden gepemet csereltem, igy most minden fullosan tamogatott. Valoszonu, ParrotGeek VMM patchjenek az elmelete, meg mindig az en VMM patchem otleten alapul . Azert, jol tovabb elt ez az elgondolas Itt pl. Catalinanal vagyok emlegetve Mivel, az Inteles platformot is el fogom hagyni veglegesen, igy alapvetoen, meg legalabb jopar evig nem fogok az unsupported dolgokhoz visszaterni.
[ Szerkesztve ]
-
Czo
őstag
En a VGA kartya miatt nem mentem tovabb, inkabb csereltem a gepeket. Fejlesztokent tudom, hogy 10.14-tol kezdve, korlatozasok nelkul, szabadon, kvazi, ellenorzes nelkul hasznalhatom barhol, a Metal nyujtotta lehetosegeket. Tehat, akarhol, felbukkanhat valami, ami valahogyan Metalt ker. Mivel nem volt tokeletesen, kompromisszumentes VGA csere 2018ban, nekem pedig tul rizikos a Metal hianya (vannak is appok, amibol pl. regebbit kell vadaszni, vagy van olyan feature, ami nem megy benne), igy nem is gondolkodtam rajta, hogy tovabbmenjek, frisebb verziokra, mint 10.13. Mar nem kovetem a BT/WiFi modul cseret sem, de itt latom, hogy elsore ugy tunik, hogy a Sonoma eseten, mar nem mennek a kartyas WiFi/BT modulok. Igy varazsoltam anno, a 2011-es iMac-ba, Continuity/BTLE tamogatast, es hasznaltam a 2008-as MBP-t es a 2011-es iMacet Watch Unlock tamogatassal.
Szoval, ahogyan a korai Inteles gepeknek, a hasznalati ertekenek kb vege 10.8-nal, ugy a C2D eresztes elso generaciojanak, az SSE4-et nem tudo prociknal, kb vege El Capitannal, a Metalt nem tudo gepeknel, szerintem ertelmesen es kompromisszummentesen vege van 10.13-nal. Nekem is van/volt 2011-es 27"-es iMac.
-
NGA
addikt
Fent van a High Sierra, ami stabilan, jól fut. A gondom vele az, hogy egy csomó dolog 10.15 vagy 11-et kér, és nem is megy el alatta. A régebbi appok alternativák, de sok esetben nem mennek azok sem, pl nincs onedrive, a teamviewer is állandóan panaszkodik.
Azt külön köszönöm, hogy nem nézted le a gépet, nekem ez böngészésre, filmnézésre, messengerezésre kell. Max Excel és Word. Más nagyon semmi. -
Már hogy ne vállalná? Nekem pár éve Head88 segített, nagyon korrekten, megbízhatóan dolgozik. Persze lehet, hogy azóta már nem foglalkozik ilyesmivel.
Ugyanakkor az is megoldás lehet, hogy eleve SSD-re upgradelt gépet veszel. pl. [link] (Oké, ez SSD+HDD), de csak keresni/várni kell a megfelelő ajánlatra)Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Czo
őstag
A 2011-est konnyu szetkapni, leveszed az uveglapot, amit magnes fog oda, majd siman csavarokkal kiszeded a kijelzot es benne is vagy a gepben. Mig az azutani "vekony" modelleknel ossze van ragasztva a kijelzo es az uveg, majd ez az egesz konstrukcio beleragasztva a hazba. A 21"-esnel konnyebb a dolgod, de a 27"-es komplett remalom.
-
Boss81
senior tag
Sziasztok!
Nem tudjátok véletlen, arra van lehetőség, hogy macOS-ről, belépjek IOS rendszerre, amolyan távelérés, távsegítség szinten?
-
Czo
őstag
válasz Boss81 #39622 üzenetére
Facetimeban van screen sharing, illetve azt csinaltam regebben, hogy elmagyaraztam, hogy hogyan kell AirPlay Mirroringot csinalnia, majd az ugyonott levo Mac-ra mirroroltattam, amire mar VPN segitsegevel be tudtam screensharinggal menni. Ezekkel a modszerekkel vezerelni nem, de tudod mondani, hogy mit nyomjon, illetve latod, hogy mi tortenik.
-
koháry
tag
Sajnos problémám akadt a 2017-es iMac 27"-os gépemmel. Szerettem volna összekötni a gépet MacBook Pro számítógépemmel és ehhez céllemez módban indítottam el az iMac-et. Sajnos figyelmetlenségből nem kapcsoltam ki előtte a filevault-ot. Azóta amikor újraindítom a gépet mindig egy fekete képernyő fogad egy lakat ikonnal és egy jelszó mezővel. Hiába próbáltam megadni az általam általában használt jelszavakat, nem fogad el semmit. A gépet használtam vettem egy sráctól, miután a probléma jelentkezett felhívtam, de azt mondta ő nem állított be semmilyen firmware jelszót a géphez, én pedig szintén nem emlékszem, hogy mióta megvettem beállítottam volna ilyen jelszót, ezért nem értem milyen jelszót kellene megadnom. A gépen volt bootcamp-el windows partíció is létrehozva, de ott is ugyanazokat a jelszavakat használtam. Sajnos a gép eredeti számlája nincsen meg, csak a doboza amin megtalálható az összes azonosító kódja, illetve az adásvételi szerződés amit az előző tulajdonossal írtunk még 2020-ban. Kérdésem az lenne, hogy lehetséges valamilyen módon a kód feloldása, ha nem tudom számlával igazolni a vásárlást? A géppel semmi probléma nincsen egyébként és nem szeretném ha figyelmetlenségem miatt többé nem tudnám használni?
Tolle Koharyanum vota in coelo Iohannes.
-
válasz koháry #39625 üzenetére
Gondolom azért, mert mindíg target módban akar indulni. Amikor bekapcsolod, és hallod, a dinget, nyomd le az option(alt) gombot. Ekkor egy "boot menü" jön elő, ahol kiválaszthatod melyik meghajtóról akarod indítani a gépet.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
koháry
tag
Köszönöm sajnos nem ennyire egyszerű, mert ilyenkor letilt minden parancsot az indításnál nem jelenik meg semmi egyéb csak ez a fekete képernyő a jelszó kéréssel, csak fogalmam sincsen melyik jelszót szeretné, mindent végigpróbáltam ami eszembe jutott.
-
blakey
titán
válasz koháry #39627 üzenetére
iCloud
A Filevault feloldására két módszer létezik, iCloud-fiók és jelszó vagy helyreállító kulcs.ELADÓ: iPhone 12 Mini gyári, bontatlan, fekete szilikon tok *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
blakey
titán
válasz koháry #39629 üzenetére
[ Szerkesztve ]
ELADÓ: iPhone 12 Mini gyári, bontatlan, fekete szilikon tok *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
-
Czo
őstag
válasz koháry #39627 üzenetére
Dobj fel egy kepet arrol, hogy mit latsz, illetve ird le pontosan, hogy mi tortenik, ha ki majd bekapcsolod. Azaz, jelenik-e meg barmi csik, alma logo, stb.
Szerintem nem fielvault jelszot var toled, hanem a bekapcsolt firmware jelszot. Ez korabban be lett ra allitva, ez gatolja meg, hogy kulso boot eszkozrol induljon, illetve azt is meggatolja, hogy a gep storage elerheto legyen kivulrol. Mivel ugye, megkerted, hogy target disk modban induljon el, igy a firmware keri a jelszot, ami be lett allitva.
Ha nem te allitotta be, akkor az elozo tulaj, vagy ha o is hasznaltan vette, akkor az azelotti. Valaki beallitotta, magatol nem tortenik ilyen.
Itt azt irjak, hogy ha ezt a jelszot elfelejtetted, akkor foglaj szervizt es vidd magaddal a gepedet, illetve a vasarlast igazolo dokumentumokat.
Probaltad mar felhivni az Applet telefonon? Szerintem holnap utemezz be egy telefont naluk. Ha nem beszeled az angol nyelvet, az sem baj, magyarul beszelnek
-
koháry
tag
Igen valószinűleg firmware jelszót kér, de a srác aki vette azt állítja, hogyő újonnan vette a gépet magánszemélytől és ő nem állított be jelszót, mert nem is hallott ilyenről. Én pedig nem emlékszem, hogy valaha megadtam volna ilyet. Hívtam már az applet, azt tanácsolták, hogy hívjam az egyik hivatalos szervízt, írtam a szervízeknek ők azt tanácsolták hivjam az applet, mert ugye nincsen meg az eredeti számlám csak az adásvételi amikor vettem. Így most fogalmam sincsen mit tehetnék.
-
Czo
őstag
válasz koháry #39635 üzenetére
Ha tenyleg ujonnan vette, akkor vasarlaskor nem volt rajta jelszo, tehat az utan lett beallitva. Jelenleg, egy dolog biztos, hogy be lett allitva. Az Applenak is elmondtad, hogy nincs szamlad? Ha nem, akkor hivd fel oket ujra, es ezt a tenyt is mondd el. Illetve, azt is, hogy mit mondott a magyar szerviz pontosan.
Amit meg megprobalhatsz, az a memoria trukk. Nyisd ki a ram ajtot, es a 4 modulbol, vegyel ki kettot, majd intisd be ezzel a ketto memoriaval. A regebbi gepek (2012 elottiek) elfelejtettek ilyenkor a firmware jelszot, azota nem probalkoztam ilyennel.
A T2-nel valtoztatott itt az Apple, mert ott van barki szamara hasznalhato resetelo tool, ami torli a Mac teljes tartalmat es reseteli a firmware jelszot. (ha ellopjak, akkor az iCloud zar miatt, eleve nem hasznalhato, a firmware password az adataidat vedi).
-
-
Czo
őstag
Miert? Hiszen, a belso storagerol bootolt. Arrol szabad. Recoveryt is inditani (local recoveryt), telepitot is illetve Windowst is. Ez a lenyege, jelszo nelkul, ne tudd a belso storaget kiajanlani kivulre az oprendszer jogosultsagkezelese nelkul, illetve jelszo nelkul, ne tudj mast bootolni az eszkozon. Ha mar fut az oprendszer, akkor az ugyis vedi a storageot. Ez pont azt hivatott megallitani, hogy a vedett, de nem titkositott adatokat tartalmazo gepbe, beledugva egy tetszoleges boot eszkozt, lemasold a storageot.
[ Szerkesztve ]
-
RaZroX
addikt
Sziasztok!
Nekem egyszerre van rákötve fejhallgató és hangszóró is a gépre.
Fejhallgató Jacken, míg a hangszórók a monitoron található jackre vannak kötve (az pedig rá a Mac-re).
Így nagyon egyszerűen tudok a felső sávon váltani, hogy éppen melyiket szeretném használni.Viszont ha a hangszórót választom ki, pontosabban a monitort, akkor nem engedi állítani a hangerőt a csúszkán. Ellenben billentyűzeten a gyorsgombbal mégis tudom állítani a hangerőt. Ez mitől lehet?
Fejhallgatónál nincs ilyen probléma.
Mac Mini M2 Ventura 13.4
This is the way
-
-
NGA
addikt
Végül itt értettem meg, most már végre tökéletesen működik.
MacOS Ventura can't give permissions (OpenCore) - Super User
-
Czo
őstag
Nem a belso storagerol indul. A firmware indul olyan modon (anelkul, hogy az OS-be bootolna, vagy onnan barmit kiolvasna), hogy kabelen elerheto a teljes storage. Tehat abban a pillanatban, amikor ez tortenik, be kell kernina jelszot. Ezt semmi ertelme, macOS alol megtenni, mert a targetdisk modba lepes es a kervenyezes kozott, ha kikapcsolod a gepet, akar 1 honap is eltelhet. Plussz, ugye T gombnyomasara is targetdiskben indul, tehat a jelszokerest a firmware indulas szintjen kell implementalni.
Nem ragadt semmilyen modban, be kell irni a jelszot es minden megy tovabb. Ez az allapot nem vegleges.
-
Nem értjük egymást.(Vagy nekem nem esett le)
Azt értem hogy elöbb a fw indul el, és azzal kezdi, hogy kéri a jelszót. Azt nem értem, hogy miért nem lehet visszaállítani normál módba a jelszó ismerete nélkül.
Ahogy egy T-vel üzemmódot váltok, úgy az ESC-re, vagy az option-ra visszaállhatna normál üzemmódra, hogy lemezről betöltse az op.rendszert (boot menüt).Jelenleg úgy tűnik, hogy ha Target módba kapcsolom, és be van állítva egy jelszó amit nem tudok, akkor téglásítom.
Biztonságtechnikailag semmi nem indokolja hogy ne tudjam visszaállítani a normál állapotot.
Sőt!
Miért a target mód bekapcsolása elött kéri a fw jelszót?! Ha beírom a jelszót, minden rendben, mehet a target mód. Ha nem tudom a jelszót, nem kapcsol target módba, és megy tovább a macOS.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Czo
őstag
En minden ilyen esetben amondo vagyok, hogy ha nem tudod a jelszot, akkor nem valoszinu, hogy az tenyleg a te geped, tehat teglasitson, ha lehet orokre.
Ertem en, hogy itt most a kerdezo vetlen, mert semmi mast nem tett, csak megvett egy szamitogepet, es nem volt eleg korultekinto, ha feltetelezzuk, hogy igaz az, hogy o nem allitott be jelszot.
Az Apple leveszi a jelszot, ha ketseget kizarolag tudod igazolni, hogy te vagy a gep tulajdonosa. Tehat, oket kell zaklatni, mert csak ok fognak tudni segiteni.
Kohany: a RAM trukk nem jott be?
-
válasz Parson #39645 üzenetére
Mondom nem értjük egymást. Nem a fw jelszót akarom megkerülni, hanem a gépet visszaállítani a normál állapotába. Ahol kérdés nélkül betölti az oprendszert úgy, ahogy eddig működött.
Ehhez minek az Apple szervízbe vinni?[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Czo
őstag
Ha megvaltoztatod a bootolasi konfiguraciot, kell az FW jelszo. Most tortent 1 valtoztatas, tehat jova kell hagyni a jelszoval. Ha megint modositassz (bootoljon ujra belulrol), akkor is kell az FW jelszo. Ez a jelszo vedi tobbek kozott, az adataidat, es amint latjuk, egesz jol teszi.
Eddig azert mukodott a gepe, mert nem piszkalta a bootoalst. Nem akart pl Time Machine backupra bootolni, vagy arrol visszaalni, vagy ujratelepiteni
pl. az Internet Recoverybol. Ezeknel az eseteknel is kell az FW jelszo.Szerk: kiprobaltam, sima recovery boot is keri az FW jelszot.
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest