Windows blog: újabb részletek a Windows 8.1-ről

A múlt hét folyamán két újabb verzió szivárgott ki a készülő Windows 8.1-es frissítési csomagból. A 9369-es és 9374-es build névre hallgató csomagok számos apró lehetséges újdonságot tárnak fel az év második felében érkező update kapcsán, melyeket – hála a WinBeta.org szemfüles szerkesztőinek – mai bejegyzésünkben végig is veszünk.

Azonban mielőtt belefognánk, egy amolyan apró hiánypótlásként kitérnénk még a korábbi, 9364-es változat egyik újítására is, ami az élő csempék folyamatsávval történő ellátása. Ez annyit tesz, hogy egy Windows Store alkalmazás telepítése vagy frissítése esetén a főképernyő csempéjén is nyomon követhetjük a telepítés állapotát.

Az már 9369-es build újításainak egyike, hogy a klasszikus módit – egér és billentyűzet – kedvelő felhasználók örömére az alkalmazáslista immáron egy a kezdőképernyő bal alsó sarkában található gomb segítségével egy kattintással is előhozható, így semmi esetre sem kell bűvészkedni ehhez. Maga a lista alapvetőnek számító plusz funkciókkal is bővült, így már nem csak abc sorrendben, hanem a telepítés ideje szerint és használati gyakoriság alapján is rendezhetjük programjainkat. Nem mellékes újdonság, hogy a lista felett megjelent egy keresősáv, így a Charm Bar előhozása nélkül is tudunk az alkalmazások közt keresni. S ha már az univerzális eszköztárnál járunk, a Charm Bar és a beépített kereső kapcsán is felfedezni némi fejlődést, ugyanis keresési eredmények listázása ezúttal már nem foglal el egy egész képernyőnyi területet.

Zsugorított keresési sáv (forrás: WinBeta.org)
Zsugorított keresési sáv (forrás: WinBeta.org) [+]

A korábbiakhoz képest is több opciót kapunk a Modern felületről elérhető beállításokban, mely erősíti az elképzelést, miszerint a klasszikus Vezérlőpult egyre inkább háttérbe szorul. Megjelent a vezeték nélküli képernyő csatlakoztatásának lehetősége, állományok mentésére alapértelmezetté tehető a SkyDrive, valamint a touchpad is újabb opciókat kapott. Bővült többek közt a kisegítő lehetőségek tárháza is, a már meglévő funkciók bővebb paraméterezési lehetősége mellett ide is bekerült a nagyító vagy a kontrasztállítás lehetősége.

(Forrás: WinBeta.org)
(Forrás: WinBeta.org) [+]

A korábbi, Modern stílusú SkyDrive átkeresztelkedett szimplán Files névre, és az alkalmazással már a helyi meghajtókon tárolt állományokat is menedzselhetjük a SkyDrive tárhely tartalma mellett. Fejlődött a szinkronizálás is: Microsoft fiókunk a testreszabási beállítások (háttérkép, kezdőképernyő elrendezése, Asztal és Tálca beállítások) mellett alkalmazásaink adatait, például egy-egy alkalmazáson belüli beállításainkat, böngészési előzményeket, kedvenceket és jelszavakat, nyelvi beállításokat, valamint a fájlkezelő, sőt akár az egér beállításait is tárolhatja. Vagyis immáron egyik gépről a másikra történő költözés illetve két vagy több gép közötti váltás jórészt tényleg csak egy felhasználói név és egy jelszó megadásából fog állni. Ezek az új opciók már a 9364-ben is be voltak építve, de csak a mostani buildben váltak láthatóvá és aktívvá.

A Modern UI alkalmazásainak felosztása egy képernyőn belül már a korábbi verzióban is többféleképp történhetett, ám ezúttal már könnyebb az osztott nézetek közt eligazodni és meghatározni egy újonnan előtérbe hozott alkalmazás helyét is.

A Kiosk mód beállításai (forrás: WinBeta.org)
A Kiosk mód beállításai (forrás: WinBeta.org) [+]

Külön érdekességnek számít az úgynevezett Kiosk mód, ami nem más, mint a képernyőfeloldáshoz rendelhető automatikus alkalmazásindítási lehetőség. Ez a mód a 9369-es buildben jelent meg, és rögtön teret engedett olyan találgatásoknak, hogy általa a felhasználóknak lehetősége lesz a Kezdőképernyő átugrására indításkor, a 9374-es build tanúsága szerint a lehetőség pont erre nem terjed ki. Úgy tűnik ez a funkció, más lezárási és korlátozási opciókkal társítva, inkább egyfajta demonstrációs célt szolgál, mint a Modern UI átugrását.

Ezzel kapcsolatosan érdemes megemlíteni azt a kósza hírt is, mely szerint a Microsoft a későbbiekben tervezi visszahozni az operációs rendszerbe a klasszikus Start gombot a Tálcára. Azonban egyrészt ez még csak pletyka, ráadásul a legutóbbi információk szerint ez nem jelent egyet a klasszikus Start menü vagy egy ahhoz hasonló gyorsindító megjelenésével.

A fentebb leírtakat – mint ahogy a korábbi Windows 8.1-gyel kapcsolatos híreket is – érdemes fenntartásokkal kezelni, hisz a felsorolt újítások nem hivatalos forrásból kiszivárgott és közel sem végleges változatokban fellelhetőek. A Windows 8 frissítési csomagjának hivatalos próbaváltozatára a legkorábban is az idén június 26 és 28 között San Franciscoban megrendezésre kerülő Microsoft Build Developer Conference alkalmával lehet számítani.

Inarus

Előzmények