Windows blog: pár szóban a Media Centerről

A számítógépek a munka mellett hosszú ideje szolgálnak a szórakozás forrásaként is, sőt manapság sokan csak erre használják gépüket. Arra az esetre, ha szórakoztatóközpontot szeretnénk létrehozni, amelybe egy személyi számítógépet szánunk központi egységnek, érdemes elgondolkodni azon, hogy a hagyományos kezelőfelület mennyiben előnyös ilyen célokra. A Windows Media Center pont ilyen elgondolást követő irányvonal alapján lett megtervezve. Az alkalmazás segítségével gépünk olyan felületet kap, amely kifejezetten a képek, zenék, televíziós adások és filmek megtekintését teszi könnyebbé és egyszerűbbé.

A Médiaközpontot elindítva néhány alapvető beállítás után – melyek főként a médiatartalmak helyére vonatkoznak – már el is indíthatjuk az aktuálisan megtekinteni és/vagy hallgatni kívánt médiatartalmat. A felület a cég Zune nevű hordozható lejátszócsaládjában és az azonos nevű lejátszóprogramban már látott elemeket vegyíti. Ahogy a Microsoft is ajánlja, az optimális kihasználáshoz az egér és billentyűzet kombinációja helyett egy nagyképernyős tévé és egy kompatibilis távirányító az ideális. Természetesen ez csak opció, a program egy hagyományos PC-n is jól használható arra, amire kitalálták.

A Médiaközpont kezdőképernyője
A Médiaközpont kezdőképernyője [+]

Az egyes tartalomtípusok külön menüpontokon belül érhetők el, válogatni köztük többféle ikonos, illetve listás nézetben tudunk. Ikonos nézetben a zenék, videók és képek mindegyike egy-egy azonos méretű ikont foglal el, utóbbi fájltípusnál ezek a fájl vagy az adott mappa tartalmának miniatűr nézetei, zenéknél – elrendezéstől függően – az adott album borítóját láthatjuk. Mindemellett zenelejátszáshoz beállíthatunk diavetítést is fotótárunkból is. Főmenübe történő visszalépéskor a zenék és videók lejátszása természetesen a háttérben folytatódik. Előbbiek esetén ilyenkor albumborítókból kirakott mozaikfal adja a hátteret, míg videóknál az aktuális film látható.

A főmenü filmmel a háttérben.
A főmenü filmmel a háttérben [+]

Apropó videók: videóink és filmjeink a kollekción belül külön kategóriába kerültek, formátum szempontjából pedig lehetnek DVD filmek, vagy a következő linken megtekinthető fájlformátumok. Amennyiben saját zenekollekciónkat unjuk, néhány kattintással máris a Microsoft online zeneboltjában mazsolázhatunk, de vásárolni sajnos idehaza nem tudunk. Másik alternatíva az FM tuner használatba vétele, ugyanis kapunk rádióhallgatásra alkalmas felületet is, amit megfelelő hardverrel szintén kényelmesen használhatunk.

Filmek listája
Filmek listája... [+]

...és a lejátszás.
...és a lejátszás [+]

Abban az esetben, ha rendelkezünk tévétuner egységgel, természetesen műsorokat is nézhetünk erről a felületről, továbbá megadhatjuk, hogy mikor melyik műsort akarjuk rögzíteni. A rögzítés WTV formátumban történik, a rögzített adások pedig egy külön menüpont alól nézhetőek vissza. A felvétel ütemezéséhez a Műsorújság szolgáltatás adja az alapot, amelyben – nevéhez hűen – előre megtekinthetjük az egyes adók programjait. Ezen keresztül kijelölhetjük a felvenni kívánt adást, de akár azt is beállíthatjuk, hogy az adott sorozat összes részét felvetessük a géppel. De nem csak a felvétel, hanem a törlés is ütemezhető: egy hétig vagy az első megnézésig is tárolhatja műsorainkat, hely fogytán képes akár önálló szortírozásra is.

A zenelejátszó felület.
A zenelejátszó felülete [+]

Az egyéb funkciók közt találunk még CD / DVD írást, illetve az Extrák menüpont alatt a Start menü játékai közül választhatunk; sajnos ez a lista nem változtatható. Kapunk még egy úgynevezett Extendert is, amely lényegében a DLNA funkciót takarja, vagyis segítségével azonos vezeték nélküli hálózatra kapcsolt televíziónkra is átkapcsolhatjuk gépünk képét.


[+]

Összességében tehát a Windows Media Center jól teljesíti feladatát, képes egy sokrétű médiaközpontot alakítani PC-nkből, ennek kezelése pedig amellett, hogy gyerekjáték, még látványos is. Az alkalmazás Windows 7 és Vista rendszerekkel kompatibilis, letölteni pedig saját weboldaláról tudjuk.

Inarus

Azóta történt

Előzmények