Windows blog: információk a Microsoft fiók átnevezhetőségéről

A Microsoft az Outlook.com első publikus előzetese kapcsán a már meglévő hotmail, live és windowslive domainek mellett bevezette az outlook.com végződésű e-mail címek használatát, egyúttal a lehetőséget adott az eddigi Hotmail felhasználók számára, hogy a már meglévő e-mail címüket lecseréljék, illetve a teljes fiókot átnevezzék. Azonban mivel ez nem ment problémamentesen - néhány felhasználó esetében korábbi adatik elvesztésével járt az átnevezés - így decemberben megszűnt ez az opció, egészen mostanáig. Nemrégiben ugyanis mindenféle komolyabb bejelentés nélkül ismét életre kelt a fiók átnevezését biztosító oldal a Microsoft fiókkezelő beállítások között.

Az átnevezés folyamata rém egyszerű: elegendő hozzá az Outlook.com felkeresése, majd a jobb felső sarokban található menüben a Fiókbeállítások opció kiválasztása után a Fiók átnevezése linkre kattintani, vagy ugyanide jutunk, ha közvetlenül ezt a linket használjuk. Az átnevezés 48 órán belül lép érvénybe, eddigi levelezésünk és kapcsolati információink is megmaradnak.


[+]

 

Mire figyeljünk?

Fontos tudni, hogy a Hotmail felületet használók számára is elérhető az átnevezés opció, de az outlook.com, mint választható domain csak az új rendszerre váltók számára elérhető. Abban az esetben, ha még csak most szeretnénk váltani Outlook.com-ra, jó ha tudjuk, a Hotmail fiókok költöztethetők, de ha külön fiókként hoztunk létre egy outlook-os címet, azt nem nevezhetjük át aktív, meglévő Hotmail címünkre.

Ennél is fontosabb tudnivaló, hogy az átnevezés némi extra kényelmetlenséggel is jár. Az átnevezés ugyanis a szó szoros értelmében a felhasználói név megváltozását jelenti, tehát ez az Xbox Live és Windows Store rendszereknél automatikus kiléptetéssel jár, amint kész az új címünk. A Windows Phone és Windows 8 rendszereknél ennél is komplikáltabb a dolog. Windows Phone készülékünk esetén a Microsoft (vagy Live) ID cseréjéhez hard reseten, vagyis gyári beállításokra történő visszaállításon keresztül vezet az út, ami ugyebár teljes tartalomvesztést okoz. Windows 8-nál a váltás abban az esetben okozhat problémát, ha elsődleges felhasználói profilként egy online fiókot adtunk meg. Ezt elviekben egy rendszergazda jogokkal ellátott helyi fiókkal kiküszöbölhetjük.

Alias vagy átnevezés?

Amennyiben szeretnénk egy új, outlook.com tartományba eső e-mail címet magunknak, nem kell feltétlenül olyan drasztikus változtatást eszközölnünk, mint a fiókunk átnevezése, hisz lehetőségünk van úgynevezett "Alias" címek létrehozására is. Ezek előnye elsősorban a levelezésünk rendezettségében mutatkozik meg, hisz minden ilyen e-mail címre érkező levél egy adott almappába kerül és a válaszüzenetekhez is alapértelmezés szerint ezt a címet használhatjuk, így külön választhatjuk a magánlevelezésünket például a hírlevelekre szánt mappától is. Ilyen másodlagos e-mail cím készítésével kapcsolatban két korlátozás létezik: az egyik, hogy évente összesen 5 alternatív címet igényelhetünk, ez a keret egy-egy ilyen cím törlése esetén újra kibővül a törölt címek számával. A másik szabály, hogy egy Microsoft fiókhoz mindösszesen 15 címet igényelhetünk, mely az igénylések számát korlátozza, nem pedig meglévő címeinkre érvényes, tehát hiába töröltünk egy aliast, a teljes keretünk nem áll vissza a korábbi mennyiségre.

Ha később mégis az átnevezés mellett döntünk, választhatjuk már meglévő alias címünket is, azonban ehhez az e-mail beállítások között az Egyéb e-mail címek menüpont alatt el kell távolítsuk a választott címet. Az eltávolított aliasokat a rendszer 30 napig még csak és kizárólag a mi rendelkezésünkre tartja fent, ezt követően azonban bárki számára elérhető lesz, mint választható e-mail cím.

Inarus

Azóta történt

Előzmények