Megerősítve: Windows 8.1 lesz a Blue kódnéven ismert Windows 8 frissítésből

Már hetek óta kiszivárgott, hogy a Blue kódnéven futó Windows 8 frissítés Windows 8.1-ként fog megjelenni, de egy telefonkonferencián Tami Reller, a Windows üzletág vezetője ezt hivatalosan is megerősítette. Reller elmondta, hogy a 8.1-nél arra törekednek, hogy nagyon egyszerűen legyen telepíthető a már meglévő operációs rendszerre, így miután elérhetővé válik, a Windows 8 automatikusan jelezni fog a felhasználónak már a kezdőképernyőn. Szintén megerősítést nyert, hogy a 8.1 lényegében a korábbi, szervizcsomagként ismert nagyobb rendszerfrissítésekhez lesz hasonló, és ennek megfelelően teljesen ingyenes lesz. A frissítésben érkező újításokról, változásokról egyelőre nincsenek hivatalos információk, de a kiszivárgott tesztverziók alapján úgy fest, hogy a Microsoft valamilyen formában visszahozza a Start gombot, valamint lehetőség lesz a Modern felület kikerülésével közvetlenül az asztalra bootolni.

A 8.1 első publikus bétája a Microsoft idei Build konferenciájának nyitónapjától, azaz június 26-ától lesz elérhető, a végleges verzió megjelenéséről azonban Reller továbbra sem volt hajlandó nyilatkozni. Elmondása szerint a 8.1 mindenképpen még idén, valamikor év végén kerül a felhasználók kezébe, és hozzátette, hogy a Microsoft is tisztában van a decemberi ünnepi szezon erejével – itt nyilván arra gondolt, hogy az ajándékvásárlási láz közepette jelentős marketing értéket képviselhetnek a már alapban 8.1-es operációs rendszerrel érkező új modellek.

A Windows 8 nagyon kemény kritikákat kapott a Microsoft OEM partnereitől és a végfelhasználóktól egyaránt, és hiába a hivatalosan százmilliónál is több eladott licenc, ha a tényleges aktív felhasználói bázis elemzők számításai szerint jóval alacsonyabb. A PC-s piac zuhanását is sokan próbálják a redmondiak nyakába varrni azzal az indokkal, hogy a Windows 8 nem eléggé vonzó, ezért nem tudja megállítani a csökkenő eladásokat. Az elmúlt hetekben ezért (és főleg a Financial Times nagy port kavart kólás hasonlata óta) a Microsoft úgy próbálja beállítani a 8.1-es frissítést, mint egy olyan csomagot, aminek fejlesztése során nagyon odafigyeltek a felhasználói visszajelzésekre. Ahogy Tami Reller fogalmazott tegnap, a Microsoft határozottan tartja magát az elveihez és az elhatározásaihoz, ugyanakkor nem makacs. „1,4 milliárd felhasználónk van, szükségünk van perspektívára, célokra. De közben oda kell figyelnünk a visszajelzésekre is, hogy tanulhassunk belőlük.”

Bár a Modern (vagy régi nevén Metro) felülettel a Microsoft jól érthető célja volt, hogy megpróbáljon egységes felhasználói élményt biztosítani minden eszközön, nem tiszta, hogy miért nem figyeltek a felülettel kapcsolatos negatív visszajelzésekre már a Windows 8 első publikus változatainak kiadása után. Már akkor is sokan figyelmeztették a vállalatot, hogy ami telefonon és tableten jól működik, az számítógépen (főleg olyanokon, melyek nem érintőképernyősek) egyáltalán nem biztos, hogy széles körben elfogadásra talál. Elképzelhető, hogy a Microsoft ennek ellenére erőből megpróbálta keresztülvinni a Windowsok történetének legradikálisabb változtatását, bízva abban, hogy a felhasználók idővel megszokják az újítást (sőt talán még új számítógépet is vesznek miatta). A jelek szerint azonban rossz lóra tettek, és most új kommunikációs stratégiával, minél kisebb presztízsveszteséggel próbálják menteni a menthetőt.

Nem jött be az All in
Nem jött be az All in

Arra a kérdésre, hogy a nagyon gyenge piaci szereplés tükrében mi lesz a Windows RT sorsa, Reller elmondta, hogy a Microsoft továbbra is párhuzamosan halad majd az x86 és az ARM architektúrák útján, és nem tervezi megszüntetni az (egyelőre kudarcnak számító) RT forgalmazását. Ugyanakkor hozzátette, hogy az Intellel való kapcsolatuk talán még sosem volt ennyire jó, és nagyon sokat várnak a napokban debütáló Haswell processzorokra épülő eszközöktől az év második felében (és főleg a népszerű „Vissza az iskolába” programtól).

Néhány hete Walt Mossberg, a Wall Street Journal befolyásos szerzője azt tanácsolta a lap olvasóinak, hogy ha Windows 8-as számítógépet szeretnének vásárolni, várjanak a döntéssel az új és olcsóbb érintőképernyős modellek megjelenéséig. Ez a vélemény biztosan nem lendített a Windows 8 népszerűségén, de Reller szerint nem érdemes várni, mert már most is remek a kínálat, és mindenki megtalálhatja a számára megfelelő eszközt.

Azóta történt

Előzmények