Vezérlőhíd nélkül is működhet majd a "Zen" FX CPU

Hirdetés

Az AMD szerdán beszélt először hivatalosan a valamikor 2016 folyamán érkező, Zen mikroarchitektúrás processzoráról, mely kizárólag CPU magokat fog tartalmazni, azaz IGP híján grafikai megjelenítésre vagy heterogén végrehajtásra nem lesz alkalmas. Túl sok részletet még nem lehet tudni a fejlesztésről, ugyanakkor annyi már bizonyos, hogy a CPU egy az APU-kkal közös, AM4 elnevezésű foglalatot kap, melyhez csak DDR4 memória társítható. A most napvilágot látott diagram alapján ráadásul utóbbi két csatornában fog kimerülni, tehát az AMD továbbra sem tervez három vagy annál több csatornát. Mindez az alaplapok előállítási költségeire lehet jó hatással, hisz a kettőnél több csatornás kialakítás jelentősen drágíthatja a termékeket, miközben CPU-k esetében nem sokat hoz a konyhára, pláne a már alapból magasabb sávszélességgel indító DDR4 mellett.


[+]

A Summit Ridge kódnevű CPU természetesen már integrált 3.0-s PCI Express vezérlőt is tartalmazni fog, amely összesen 24 sávot kínál. A dedikált grafikus kártyák csatlakoztatásához ebből 16 darabot különítettek el, ami két VGA esetében feleződik (x8-x8) majd, ugyanakkor mint már kiderült, ez csak elhanyagolható mértékben mutatkozik meg a teljesítményben. Ennél érdekesebb, hogy a lapka négy USB 3.0, és két SATA 3.0 portot is magában foglal, ami nem jellemző ebben a szegmensben. Ezzel bizonyos, kompakt (pl.: ITX) méretű (vagy olcsóbb) rendszereknél akár a külső vezérlőhíd is elhagyható lesz, bár utóbbiról sem feledkezett meg az AMD.

Az új híd négy PCIe 3.0-s sávon (UMI) keresztül csatlakozhat majd a CPU-hoz, ami további SATA (és SATA Express) portokat, PCIe 2.0 sávokat, illetve már USB 3.1-es felületet is kínálni fog. Emellett a legújabb csatolós SSD-k támogatása sem marad ki, hisz a CPU lapkája dedikált PCIe 3.0 sávokat fog kínálni az M.2, illetve SATA Express felületű tárolókhoz, ugyanakkor majd egyszerre csak az egyiket lehet kihasználni, tehát az alaplapok tervezőinek és/vagy a felhasználóknak dönteni kell a két SATA 3.0 port, az egyetlen SATA Express, és a x4 Gen3-as M.2 port között. Akinek ez túl nagy kompromisszumot jelentene, annak majd opcionálisan a külső vezérlőhíd további csatlakozási pontjai nyújthatnak megoldást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés