Hirdetés

Az AMD felvázolta aktuális terveit

Jövőre érkezik a Zen

Az AMD 2012 után most újra megtartotta Financial Analyst Day nevű rendezvényét, melyen a vállalat rendszerint felvázolja aktuális helyzetét és terveit. Az elnök-vezérigazgató Lisa Su magyarázata szerint az elmúlt években inkább a most ecsetelt jövőképre és termékekre koncentráltak, így jobbnak látták kihagyni a korábban évente megrendezett eseményt, de mostanra olyan stádiumba kerültek a fejlesztések, hogy végre ismét lett miről beszélniük.


[+]

A szakember elsőként azt részletezte, hogy milyen üzletágakat és szegmenseket céloznak meg a következő években, és melyekkel nem szeretnének foglalkozni. A játékipar az első helyen szerepel, amiben továbbra is nagy potenciált látnak, de az adatközpontokon keresztül a szerverek világába is vissza akarnak térni, ahol mára nagyjából 1,5%-ra apadt a részesedésük. Mindehhez abszolút fókuszba került a vadiúj x86-os, Zen névre keresztelt mikroarchitektúra fejlesztése, mely egymagában veszi át az alacsony fogyasztású és energiahatékony Bobcat-Jaguar-Puma vonalat, illetve a Bulldozer család szerepét, így mostantól csak erre a projektre koncentrálnak, ugyanakkor az ARM-os tervekről sem tettek le.

Hirdetés

Ahol még egy jó darabig biztosan nem találkozhatunk az AMD nevével, az például az IoT végpontok világa, illetve az okostelefonokban és az olcsó tabletekben sem jelennek meg a cég termékei. A vezető azt is elmondta, hogy törölték a Skybridge projektet, mivel a partnerek nem látták feltétlenül szükségesnek az azonos tokozású, ezzel pedig érintkezőkompatibilis x86-os és ARM processzorokat, így ebbe a fejlesztésben nem invesztálnak többet. Ezen felül a vállalat bizonyos mértékben ki szeretné vonni magát a belépőszintű PC-k piacáról, ugyanis ez a szegmens meglehetősen volatilis, helyette pedig inkább a kiszámíthatóbb közép és csúcskategóriára helyeznék a hangsúlyt.


[+]

Az üzleti modell fokozatos megváltoztatása már 2012 óta terítéken van, a végső cél pedig az lenne, hogy a vállalati, beágyazott, illetve egyedi igényekhez tervezett termékek (pl. konzol APU-k) tegyék ki a bevétel nagyjából 60%-át.


[+]

Ezt követően Mark Papermaster következett, aki elsőként a kiemelt prioritással rendelkező Zen x86-os CPU mikroarchitektúráról ejtett néhány szót, mely jelenleg a legnagyobb súllyal bír a vállalat jövőbeni sikerességét illetően. Ennek tervezését kvázi nulláról kezdték még nagyjából két és fél évvel ezelőtt, és ahogy már sejteni lehetett, itt egy tradicionálisabb kialakítással találkozhatunk majd, azaz a Bulldozer esetében megismert modulos kiépítést egyelőre pihentetik.

Megjelenik az SMT, amit például az Intel csak Hyper-Threading néven alkalmaz már több mint egy évtizede. A cache, és a memória-alrendszer is jelentős átdolgozáson esik át, melytől nagyobb sávszélesség és alacsonyabb késleltetés várható. Mindezen módosítások hatására egy magot (szálat), illetve azonos órajelet feltételezve átlagosan 40%-os IPC gyorsulásra számítanak az Excavator architektúrához képest, ami így például a Kaveri APU-ban található Steamrollerhez viszonyítva már nagyjából 45%-ot jelenthet.

Ez első hallásra ugyan jól hangzik, de önmagában még nem elég a sikerhez, ugyanis a versenyképes (csúcs)modellekhez szükséges lesz elérni a megfelelően magas órajeleket is, melyben a Samsung 14 nanométeres FinFET gyártástechnológiájára kell majd alapozniuk a teljes termékskálát tekintve. A szakember megjegyezte, hogy már a Zen továbbfejlesztésére is megvannak a tervek, ezzel folyamatosan tovább növelve a teljesítményt a versenyben maradás érdekében. Papermaster szavai alapján a Zen által nyújtott előrelépés elég lehet ahhoz, hogy hosszú idő után ismét versenyképes x86-os processzorokat dobhassanak piacra.


[+]

A Zen x86-os fejlesztéssel párhuzamosan készül a K12 névre hallgató ARM mikroarchitektúra, amivel a szerverek világát és a beágyazott rendszereket célozzák meg, kész termékek formájában valamikor 2017-ben.


[+]

A fenti diára pillantva látszik a vállalat egyik kitűzött célja, az útitervek egyszerűsítése. Az asztali termékekhez egyetlen új, egységes foglalat érkezik majd, amely a korábbi hagyományokat követve az AM4 jelölést kapja meg, ahol az "AM" utáni szám most is a támogatott memóriaszabványra, azaz jelen esetben már a DDR4-re utal. A új foglalatba CPU és APU egyaránt illeszthető lesz, ráadásul előbbi keretein belül láthatjuk majd először a Zen mikroarchitektúrát valamikor a jövő év folyamán, míg utóbbiról egyelőre nem sokat tudni, de a dia alapján az sem kizárt, hogy a hetedik generációs APU még egy Excavator CPU-magokra épülő megoldás lesz.

Lisa Su elmondása alapján látnak fantáziát (és bevételi forrást) a nagyteljesítményű asztali CPU-k piacában, mely alapján a korábbi hírekkel ellentétben úgy döntöttek, hogy újra invesztálnak ebbe a szegmensbe. Mobil vonalon marad az FP4 BGA tokozás, ami a gyártók számára így majd egyszerű kompatibilitást kínál a különféle Carrizo-alapú termékekkel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés