Hirdetés

Hirdetés

Klixnetwork.huKlixnetwork.hu

Új Optane és NAND megoldások az Inteltől

A speciális DIMM modulok mellé nagyvállalati szintre szánt adattárolók is jönnek.

A tegnapi napon írtunk az Intel új szerverprocesszorairól, és az egyik lényeges fejlesztésnek az Optane DIMM-ek támogatása tekinthető, már amelyik modellen ez elérhető. A lényeg azonban az, hogy így igen nagy kapacitású rendszermemória építhető ki, az L jelzésű processzorokon például 4,5 TB, és ehhez az Intel kínál majd megfelelő memóriákat is.

Hirdetés

Az Optane DC Persistent Memory néven érkező DIMM modulok 128, 256 és 512 GB-os kapacitással lesznek elérhetők, és a DDR4-es memóriacsatolókba helyezhetők. Hivatalosan a DDR4-T szabványnak felelnek meg, ami gyakorlatilag az eredeti DDR4-es specifikációkat egészíti ki. Az érkező modulokon pár DDR4-es alapka lesz számos 3D XPoint memória társaságában. Ezek száma változó, de például az 512 GB-os opción négy darab 128 gigabites lapka található tíz darab 3D XPoint mellett, amivel 640 GB-os kapacitás jön ki, de a nem elérhető tárhely a hibakorrekcióra van fenntartva. Fontos, hogy a DDR4 és 3D XPoint lapkák aránya minden modulon 1:3.


[+]

Az Optane DIMM-ek kétféle módban működnek. Nyilván a maximális kapacitást meghatározza maga a processzor, hiszen ebből a szempontból lehet 1,5, 2 és 4,5 TB-os határt választani, utóbbi kettő eléréséhez rendre M-es és L-es modellekre van szükség. Amennyiben az adott szerverbe valamekkora kapacitású Optane DIMM-ek kerülnek, akkor kétféle működés közül lehet választani. Az úgynevezett memory mode gyakorlatilag a meglévő szoftverekkel való kompatibilitáshoz van tervezve. Ebben az esetben a rendszermemória kapacitása megegyezik az 3D XPoint lapkák által kínált kapacitással, míg a DDR4-es memóriák gyorsítótárként funkcionálnak, így ezeket az operációs rendszer nem is látja. Ezt azért fontos észben tartani, mert ilyenkor hiába kerül az adott processzor mellé valamekkora kapacitású rendszermemória, annak csak a kétharmada lesz címezhető.


[+]

Alternatív lehetőség az úgynevezett app direct mode, amikor az operációs rendszer és az alkalmazás képes látni az Optane DIMM-ek teljes kapacitását, vagyis megcímezhetők a DDR4 és a 3D XPoint lapkák. Ehhez viszont direkt, szoftver oldali támogatás szükséges, ugyanis ilyenkor az alkalmazás oldalán kell eldönteni, hogy melyik adat hova kerüljön, de opció az is, hogy magukat a programokat az Optane DIMM-ek nem felejtő része tárolja, és ilyenkor a DDR4-es memóriák viselkednek rendszermemóriaként. Az Optane DIMM-ek egyébként valamikor júniusban érkeznek, az áruk azonban ismeretlen.

A nagyvállalati adattárolók piacára evezve az Intel bemutatta az DC D5-P4326-os jelölés SSD-it, amelyek a korábban "ruler" néven emlegetett formátumot valósítják meg végleges formában. Ez hivatalosan az EDSFF E1.L szabvány, és a lényege a kapacitás jelentős növelése, mivel a korábbi formátumoknál lényegesen hosszabb SSD-k tervezését teszi lehetővé.

A DC D5-P4326 15,36 TB-os tárhelyet kínál QLC-s NAND flash lapkákra építve, de lesz belőle 2,5"-es U.2-es 15 mm-es megoldás is. Készül azonban a 30,72 TB-os modell, amiből már csak új formátumú verzió jön. Sajnos az EDSFF E1.L szabványú fejlesztésekből kevés készül majd idén, így limitált lesz a szállításuk is.

Végül jön az Optane SSD DC D4800X, ami a már piacon lévő P4800X-től a dual port PCI Express operáció támogatásában fog különbözni. A konkrét specifikációk még nem ismertek.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés