Új JMicron NAND flash vezérlő készül

Hirdetés

A Dailytech információi szerint a JMicron hamarosan egy újratervezett vezérlőchipet készül bemutatni, melynek fontosabb specifikációi már ismertté válnak. A gyártó először a JMF602A típusú kontrollerrel jelent meg a piacon, ami a legelső Solid State meghajtókon teljesített szolgálatot. A tervezésébe azonban egy hiba is becsúszott, az alultervezett belső gyorsítótár miatt az írási műveletek nagymértékben lelassultak, amit egyes gyártók kiegészítő fedélzeti memóriával igyekeztek orvosolni. A JMicron hamarosan előállt a részben javított JMF602B jelű chippel is, de ez a változat sem volt mentes teljesen elődjének hibáitól. Emiatt a gyártók sok esetben két ilyen chipet is felhasználtak SSD-ikben, amelyeket egy RAID vezérlővel kombináltak. Ekkorra már a Samsung és az Indilinx is rendelkezett NAND vezérlő megoldásokkal, de áruk miatt a gyártók inkább az előbbi megoldáshoz folyamodtak.

JMicron JMF602A és JMF602B
JMicron JMF602A és JMF602B: javítva sem tökéletes

A hamarosan debütáló új vezérlőchip már kifejezetten a következő generációs NAND flashchipekhez készül. Az Intel és a Micron 32 nm-es, a Samsung és a Toshiba pedig 34 nm-es csíkszélességet használ előállításukhoz, amelyek így kisebb méretűek, olcsóbban gyárthatók és gyorsabbak is lesznek elődeiknél. A modernebb gyártástechnológiával készített lapkák és az arra épülő Solid State meghajtók az előrejelzések szerint a karácsonyi időszakra érkezhetnek, a termékek ára pedig akár a felére is csökkenhet.

Az egyik két vezérlőchipes, belső RAID-es SSD
Az egyik két vezérlőchipes, belső RAID-es SSD

A JMF612 típusjellel érkező vezérlőchip egy beágyazott ARM9 processzorra épül, amelyet 32 kB ROM és 128 kB RAM egészít ki. A megnövelt gyorsítótár várhatóan megszünteti vagy nagy mértékben javítja majd a NAND chipek írásakor fellépő teljesítménycsökkenést is. Az adatok biztonságáról beépített BHC ECC gondoskodik, ami 24 bitnyi véletlenszerűen elhelyezkedő hibát képes kezelni 1024 bájtonként. Természetesen a wear leveling algoritmus sem maradt ki, ami szintén fejlettebb lesz elődjénél, a hibás blokkokat kezelő szoftver hosszabb élettartamot fog biztosítani. A vezérlőchipet SATA II interfésszel látták el, emellett USB 2.0 is megtalálható lesz rajta, aminek segítségével az adatátvitel mellett firmware-frissítés is eszközölhető lesz.

A JMicron a Computexen mutatja be a JMF612 első példányait, amelyek tömegtermelése júniusban indulhat be. Várhatóan ezek kerülnek majd rá az első 1 TB-os tárkapacitású Solid State meghajtókra, amelyek nyolc memóriacsatornával rendelkeznek majd. A gyártó már a következő változat tervezésének is nekifogott, ami már a 6 Gbps-os SATA szabványra épül. Ez a megoldás leghamarabb 2010 közepére készülhet el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés