Tualatin és VIA Pro266T - mire lesz jó?

Nem vitás, a 0.13 mikronos Intel procik, mindenekelőtt a Tualatin-frissült Celeron-ok, új életet lehethetnek a kiszolgált Coppermine-architektúrába. Persze nincs ez másként az 512KB-os L2-es cache-el szerelt PIII-asok estén sem, bár azok, elsősorban az áruk miatt, feltehetőleg nem aratnak majd akkora piaci sikert.

Az új Celeron-okhoz ugye új lapok is kellenek, ahogyan ezt már az Intel-től megszoktuk, bár vannak olyan hírek, amelyek arról a fura helyzetről szólnak, hogy egyes régebbi lapok igenis viszik az új CPU-kat.. A többség azonban meg fogja venni (kénytelen lesz megvenni..) az új lapok egyikét. Hogy melyik a "best buy", azt egyelőre még nem tudni, a bő választékot amint lehet, átmazsolázzuk..

És akkor egy bejelentés: a "nap hőse" most egy Acorp lap (6PRO266TA), amely a VIA Pro266T jelű set-jére épül, természetesen Tualatin-kompatibilis, és mint a neve is mutatja, DDR RAM-okat támogat. Más kérdés, amit már többször megírtunk, részben saját tesztek (AZZA Pro266) alapján, hogy azok az Intel procik, amelyek még SDR-es FSB-n futnak (ugye egyedül a P4 nem ilyen..), túl sokat nem tudnak hasznosítani a "kinyíló" RAM-sávszélességből, ezt a platform csekélyke sikere is egyértelműen mutatja.

Az alaplap egyébként csupa jól ismert (standard) fícsört prezentál: 1/5 (4x) AGP/PCI slot, 3 DIMM foglalat PC1600/2100-as DDR moduloknak, 6 USB, ATA/100.. Ami viszont már sokkal izgalmasabb, az az Acorp saját, Smart Page II nevezetű, BIOS-ból izzítható, teljes körű tuningbeállításokat takaró implementje, amivel FSB-t, Vcore-t állítgathatunk.

A szintén DDR-es FCPGA-s AZZA lap kapcsán is legfőképp a letisztult és tuningra termett (erre még visszatérünk.. :) ) BIOS-t méltattuk..

A VIA Apollo Pro266-os set-et amúgy nem ezért szeretjük, hanem azért, mert ezt a chipset-et (V-Link-elt North-South Bridge..) a VIA mesterien egyszerű módon tette P4 kompatibilissá: ugye mindössze a P4-es Front Bus-t kellett hozzátapasztani. A kapott chipset használhatóságát már mi is megénekeltük, aki esetleg nem olvasta volna, előhalászhatja legutóbbi AZZA laptesztünket..

Bár állítólag a SiS645 még erre is rátesz egy lapáttal. Izgatottan várjuk az első SiS-es lapokat.. :)

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés