A TSMC az év végén veti be a 28 nm-es eljárást

Az elmúlt hónapok alatt számos pletyka merült fel a TSMC 28 nm-es gyártástechnológiájának késéséről. A vállalat nem reagált a híresztelésekre, így hivatalosan továbbra is a 2011-es év vége volt megcélozva. A kijelölt időpontot a TSMC most újra megerősítette, és úgy kalkulálják, hogy a negyedik negyedév bevételének 2-3%-a már a 28 nm-es eljárásból fog származni.

Morris Chang, a vállalat elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy több partnerük is dolgozik a fejlesztés alatt álló lapkák tömeggyártásának előkészítésén. Az eredmények bíztatóak, vagyis ha minden jól megy, akkor még az év vége előtt befuthatnak az első 28 nm-es chipek. Azt nem tudni, hogy konkrétan ki készíti el elsőként az új eljárásra épülő lapkákat, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján az Altera potenciális jelöltnek számít. A TSMC olyan információkat is közölt, hogy a technológiájuk alkalmas felsőkategóriás ARM processzorok gyártására is, melyek CPU-magjai akár 3 GHz-es órajelen is működhetnek.

A vállalat a távlati tervekről is beszélt. Jelenleg fejlesztés alatt áll a 300 mm-es átmérőjű waferek 450 mm-esre való cseréje. A méretesebb ostyákra több lapka fér majd rá, vagyis egységnyi szinten a gyártási költség csökken. A vállalat a méretesebb wafereket a készülő Fab12-es gyár hatos üzemében veti majd be, valamikor 2013-2014 tájékán a 20 nm-es gyártástechnológiára építve. Ez elsősorban kísérleti gyártás lesz, vagyis a tömegtermelésre 2015-2016-ban kerülhet leghamarabb sor.

Természetesen a 450 mm-es waferekre való átállás pokolian drága. Az aktuális üzemekben használt eszközök nem felelnek majd meg a célnak, vagyis új berendezéseket kell szerezni és kiépíteni, ami végeredményben több tízmilliárd dolláros költség lesz. A vállalat feltételezhetően átértékelte a partnerek igényeit, vagyis minden bizonnyal több érintett chiptervezőcég is át akar állni a 450 mm-es waferekre. A fejlesztés jelen fázisában ez lassan követelmény is, hiszen a TSMC feleslegesen dolgozná ki a gyártáshoz szükséges technológiát, ha azt nem vennék igénybe. A 450 mm-es waferek bevezetésén egyébként több konkurens gyártó is munkálkodik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés