Ilyen a göndör haj a TressFX új verziójában

A Justice Online című kínai MMORPG fejlesztői rögtön be is vetette az újítást, bár hozzá kell tenni, hogy a kutatás nagy részét eleve ők végezték el.

Még január végén számoltunk be arról, hogy begöndörödhet a haj a TressFX új verziójában, ami végeredményben meg is történt, de akkor képet nem tudtunk erről mutatni. Most azonban utánakérdeztünk miképp alakult a fejlesztés és kiderült, hogy a Justice Online című kínai MMORPG már be is vetette a legújabb effektet.

Hirdetés

Valójában a göndörödő haj nem teljesen az AMD ötlete, ugyanis elsődlegesen az említett játék fejlesztői, vagyis a NetEase kezdte meg az erre vonatkozó kutatásokat, miután beépítették az előző évben a TressFX 4.0-s verzióját. A probléma az volt, hogy nem tudtak igazán jó göndörödő hajat csinálni a korábbi kóddal, miközben kínai közönség eléggé érzékeny ezekre a részletekre.


[+]

A fentiek miatt a NetEase elkezdett kialakítani egy új struktúrát, amivel a szimulációban résztvevő fő hajszálak mellett egyedileg meghatározható az úgynevezett függő hajszálak alakja. Ezek már lehettek göndörök, mivel a pozíciójuk a fő hajszáltól függ, így pedig optimálissá vált a jó eredmény melletti szimuláció a göndör hajszálakkal is. Az egész kutatás nem volt túl bonyolult, ezért is készülhetett el ilyen rövid időn belül, viszont nagyon fontos elemnek számított a nyílt forráskód, ami nélkül a NetEase nem tudta volna elvégezni a munkát.


[+]

A NetEase kutatásaihoz csatlakozott az AMD is, így a göndörödés mellett számos optimalizációt elvégeztek, aminek hála a hajmozgás még élethűbb lesz, különösen a hosszú hajtincsek esetén, illetve a teljesítmény is javult, bár ennek mértéke nagyon függ a paraméterezéstől.

A NetEase fejlesztése később visszaírásra kerül a TressFX hivatalos verziójába. Ez is lenne a GPUOpen lényege, hiszen a nyílt forráskóddal a fejlesztők egymást segítik. Ha egy problémát megold egy stúdió, akkor azt már nem kell kezelnie egy másiknak, csak le kell tölteni egy frissebb verziójú kódot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés