Hirdetés

Thermaltake PC-ház rendhagyó megoldásokkal

Augusztusban végre piacra került a tavaszi CeBIT-en már megcsodált Mozart TX ház. A Thermaltake Home Entertainment Centerként, azaz otthoni szórakoztatóközpontként aposztrofált háza számos ötletes, korábban nem látott megoldással szolgál. Már méretei is eltérnek a hagyományoktól: a 330 x 360 mm alapterületű téglatest 720 mm-re magasodik, ami újszerű elrendezést és hűtést tesz lehetővé.

A felső szinten öt 5,25 colos meghajtórekesz mellett hét (egy külső hozzáférésű, hat belső) 3,5 colos hely található. A nagy meghajtók szerszám nélkül illeszthetők helyükre; a winchesterek ugyan csavarokkal rögzülnek, de a gyártó gumis rezgéscsillapítókat biztosít hozzájuk. Legfelül egy 7 hüvelykes bővítőfiók kapott helyet (erről még lesz szó), mellette egy VFD kijelző és az előlapi csatlakozók sorakoznak: egy FireWire, négy USB 2.0, két audioport, egy eSATA és egy tápkonnektor, melyről a Thermaltake külső meghajtókeretei láthatók el árammal.

Hirdetés

Az alsó szint bal oldalát foglalja el az elsődleges, ATX vagy microATX méretű alaplap tere. Az opcionális BTX szettel ez a rész úgy módosítható, hogy a BTX szabványcsaládnak (BTX, microBTX, nanoBTX, picoBTX) megfelelő alaplapokat tudja fogadni. Az alsó szint jobb oldalára kerül a tápegység, ezenkívül ide egy másodlagos, mini-ITX formátumú alaplap is beszerelhető.


(1) felül a merevlemezek, alul az elsődleges alaplap helye
(2) felül az 5,25 colos meghajtórekeszek, alul a tápegység és a mini-ITX alaplap helye

Külön szót érdemel a Mozart TX szellőzési rendszere. Felül, a merevlemezkeret előtt van egy 12 cm-es ventilátor, hátulra pedig összesen négy darab 12 cm-es szerelhető be (gyárilag itt kettő található). Lent az elsődleges alaplap, illetve a másodlagos alaplap és a tápegység tere termikusan két külön zónát képez. Az előbbiben három előlapi, beszívó és egy hátlapi, kifúvó 12 cm-es ventilátor biztosíthat huzatot (gyárilag egy elülső és egy hátsó tartozik az alapfelszereléshez). A táp oldalán egy beszívó 12 cm-es és egy kifúvó 8 cm-es légcsavar elhelyezésére van mód, plusz a 12 cm-es ventilátorral ellátott tápegységek felépítéséhez igazodva egy nagyobb szellőzőrostély került az oldalfalra. Gyárilag tehát öt 12 cm-es ventilátort szerelnek a házba, ám összesen tizenegyre bővíthető a szellőztetők száma.

A Thermaltake a vízhűtési rendszert építőkre is gondolt; felülre, a meghajtók mögé akár két 12 x 24 cm-es hőcserélő is beszerelhető, ám aki inkább külső radiátort használna, az a tápegység helye alatt talál műanyag gyűrűvel védett kivezetéseket a csövek számára.


A hátlap: balra ATX, jobbra BTX elrendezéssel

A Mozart TX házhoz többféle opcionális kiegészítő is kapható. A fenti 7 colos bővítőhelyre illeszthető az A2413 kódjelű 7 colos kijelző. Ez 12 voltos táplálást igényel, analóg bemenettel rendelkezik, érintésérzékeny kijelzőpaneljének felbontása 1280x768 pixel, és infrás távirányító is jár hozzá. Használaton kívül a megjelenítő teljes egészében a házba csúsztatható. Ugyancsak a multimédiás funkciók gyarapítását szolgálja a Media Lab (A2328 vagy A2331) panel. A VFD kijelzős panel mellé távirányító és szoftvercsomag jár, mely a gépen tárolt médiakollekció kezelését hivatott megkönnyíteni. Azok számára, akik a házba egy mini-ITX alaplapra épülő rendszert is be akarnak költöztetni, jól jöhet a Mini ITX Upgrade Kit (A2422), mely egy 5,25 hüvelykes meghajtórekeszbe rakható, 270 wattos tápegység a megfelelő kábelekkel és a független üzemet biztosító kapcsolókkal.

A Mozart TX előlapja alumíniumból készül. Oldalfala lehet alumínium (ezüstszínű) vagy acél (fekete), és mindkettőből van tele oldallapos és plexiablakos változat is. A ház átlagára a nyugati piacokon kiviteltől függően 220 és 250 euró között alakul.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés