Komoly anyagi támogatáshoz juthat a Tachyum

Ez lendületet adhat a HPC/AI területre szánt Prodigy 2-nek, amit szédületes adatokkal reklámoznak.

Még a 2019-es esztendő nyarán írtunk a Tachyum mindenre jó csodaprocesszoráról, amely eredetileg a Prodigy Universal Processor nevet viselte, de egy idő után már szimplán csak Prodigy-nek jelezték.

A Tachyum most bejelentette, hogy a Szlovák Köztársaság kiválasztotta a Prodigy 2 HPC/AI-t, hogy részt vegyen az IPCEI (Important Projects of Common European Interest) legújabb pályázatán. Ezzel a cég 49 millió eurós támogatást kaphat, amivel felgyorsíthatnák a 3 nm-es node-ra tervezett fejlesztésük megvalósítását.

A HPC/AI területre szánt Prodigy 2 nagyon impozáns projektnek tűnik, mivel olyan számítógépeket tenne lehetővé, amelyek gépi tanulás mellett 1 ZFLOPS-ot, dupla pontosság esetében pedig 10-nél is több EFLOPS-ot biztosíthatnának, ráadásul egymilliárd euró alatt is megépíthetők lennének.

Bár a második generációs dizájn konkrét paraméterei ismeretlenek, azt meg lehet említeni, hogy a Prodigy titka a célirányosan kialakított, három darab integer és két darab lebegőpontos vektormotorokat biztosító magokban rejlik. Ezekből a magokból 128 darab van az 5 nm-es node-ra tervezett csúcsmodellben, és mindegyik vektormotor 512 bit széles. Ahhoz, hogy ezt a rendszert 64 MB-os L3 gyorsítótár mellett is etetni lehessen a Tachyum saját utasításarchitektúrát használ, amelynek a memóriamodelljét konkrétan erre a felépítésre tervezték. A működéshez persze fontos a 12-csatornás, DDR5 szabványú memóriavezérlő is, ami kellő memória-sávszélességet biztosít ehhez a monstrumhoz. Nyilván a Prodigy 2 ennél potensebb lesz, tehát a fenti teljesítményadatok elérését nem tartjuk elképzelhetetlennek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés