Mindenkit lekörözne AI teljesítményben a Tachyum

A Prodigy T16128 gépi tanulásra kigyúrt dizájnja soha nem látott teljesítménnyel kecsegtet.

A Tachyum ismerős lehet olvasóink számára, hiszen mindenre jó alternatívaként aposztrofálták anno a dizájnjukat, és ezt most be is bizonyíthatják a Prodigy T16128 jelzésű fejlesztéssel.

Az új konstrukció alapból a HPC-piacra, illetve a gépi tanuláshoz készült, és a Tachyum szerint már az architektúrát is úgy tervezték, hogy ezeken a területeken alkosson kiemelkedőt. Az 5 nm-es node-ra tervezett lapka 128 darab, egyedi fejlesztésű 64 bites magot rejt, amelyek 5,7 GHz-en üzemelnek. Ezek az OOO logikát biztosító magok jó teljesítményt adnak egy szálon, de a fő erényük a kétszer 1024 bites vektormotor, illetve a 4096 bites mátrixfeldolgozó, emellett támogatják a virtualizációt, valamint fejlett RAS képességekkel is rendelkeznek.

A gyorsítótárak tekintetében magonként 64 kB-os utasítás- és adatgyorsítótárra lehet számítani, amelyek összesen 128 MB-nyi L2 és L3 cache egészít ki. Maga az ISA egyedi, de a Tachyum kihangsúlyozza, hogy a Prodigy processzorok x86, ARM és RISC-V binárisokat is képesek futtatni.

A memóriavezérlő akár 7,2 GHz-es effektív órajelű DDR5-ös modulokat is elfogad, ráadásul ezeket 16 csatorna várja, így egészen komoly memória-sávszélességre lehet számítani, miközben maximum 8 TB-nyi kapacitás építhető ki tokozásonként. A PCI Express 5.0-ről sem szabad megfeledkezni, ebből a szempontból maximum 64 sáv várja majd a bővítőkártyákat. Ezen túlmenően a Prodigy T16128 skálázható is, így két- vagy négyutas rendszer is kihozható belőle.

A fejlesztés teljesítménye egészen komoly, mivel dupla pontosság mellett 90 TFLOPS-ra képes, gépi tanulásban pedig elérhető a 12 PFLOPS is. A Tachyum szerint a SPECrate 2017 Integer tesztben a Prodigy T16128 négyszer gyorsabb az Intel Xeon Platinum 8380-nál és háromszor az AMD EPYC 7763-nál, a nemrég bemutatott NVIDIA H100-at pedig hatszorosan túlteljesíti AI munkafolyamatokban, miközben kevesebbet fogyaszt.

A Tachyum készít kisebb, 32- (Prodigy T832) és 64-magos (Prodigy T864) verziókat is a dizájnból, jobban lefedve a piaci igényeket. A vállalat már várja az érdeklődőket, a nagy mennyiségű szállítás pedig a következő év első felében kezdődhet meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés