Szorzózártól mentes CPU-kban gondolkodik az Intel

Ugyan az Intel nem készült komoly bejelentésekkel a CeBIT-re, számos érdekesség derült ki a vállalat jövőbeli terveiről. Steve Peterson, a cég marketingigazgatója a Tweakers.net munkatársának elárulta, hogy olyan, megfizethető áron megvásárolható CPU-k piacra dobásán gondolkodnak, melyek szorzója teljesen szabadon állítható. Az Intel eddig ezt a luxust csak a termékskálája csúcsát képviselő processzorán engedélyezte, illetve volt egy Pentium 6500K névre keresztelt modell, mely sajnos csak a kínai piacon jutott nagyobb szerephez.

A stratégia egyértelműen az AMD Black Edition jelzésű processzorai ellen irányul, hiszen a konkurens vállalat fekete dobozban fellelhető megoldásait kedvelik a tuningra vágyú felhasználók. Konkrét termékekről nem esett említés, ám Steve Peterson elmondta, hogy a tervek szerint LGA1156-os tokozású processzorok várhatók, amelyek a jelenlegi Lynnfield és Clarkdale kódnevű családba tartoznak majd.

Érdekes lehet a Turbo Boost alkalmazása is, ami segít a CPU paramétereit a futtatott programok igényeihez szabni. A technológia azonban nem szíveli a tuningot, így az órajelek manuális emelése esetén nem mindig garantálható a rendszer stabilitása. Mivel a processzor órajele a szorzó és az alkalmazott buszfrekvencia alapján alakul ki, az aktív Turbo Boost funkció akár instabil működést is eredményezhet. Arról nem beszélt az Intel, hogy erre lesz-e valamilyen megoldás, mivel a felettébb hasznos szolgáltatás letiltása bizonyos programok sebességére még tuning mellett is negatívan hat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés