Szeptemberben több fronton is támad az NVIDIA

Hirdetés

Szeptemberben debütálhatnak a különböző márkák kínálatában az NVIDIA első, 80 nm-es gyártási technológiával készülő GPU-it alkalmazó videokártyái – adta hírül ma a kínai HKEPC weboldal. Múlt héten híre ment, hogy a gyártó a jövő hónapban két új felső-középkategóriás videokártya-referenciát is útjára bocsátana, ám a most leleplezett újdonságokkal ellentétben azok – amennyiben a pletykák beigazolódnak – a régi, 90 nm-es technológiával készülő G71 GPU-ra épülnek majd.

Mint arról korábban hírt adtunk, a negyedik negyedévtől mindkét vezető GPU-gyártó fokozatosan áttér majd a fejlettebb gyártástechnológia alkalmazására; az NVIDIA kezdetben kettő, az ATI Technologies viszont legalább négy új grafikus processzort készít ezeken az új gyártósorokon az év végéig. A legfrissebb hírek szerint az NVIDIA két idei 80 nm-es újdonsága a GeForce 7600 szériának alapjául szolgáló G73 GPU ráncfelvarrt utódja lesz G73-B1, valamint G73-H-B1 kódnévvel. A kiszivárgott információk szerint a két chipre épülő új kártyák elsősorban a heteken belül érkező, Radeon X1650 szériába tartozó vezérlők piaci ellenfelei lehetnek.

A hírek szerint a két különböző típusú processzorra alapozó videokártyák teljesítményükben nem különböznek majd számottevően egymástól, szolgáltatásaikat tekintve azonban a G73-H-B1 változat a házimozit kedvelőknek jobb választás lehet, jóllehet ez a változat csak az OEM-piac részére készül. A „H” jelzéssel illetett GPU a pletykák alapján integráltan tartalmazza majd a HDCP másolásvédelmi eljárással kompatibilis HDMI interfész vezérlését – ezt eddig jobbára különálló chipek segítségével oldották meg, mely összességében valamelyest növelte a gyártási költségeket. Ilyen kártyát kínál a tajvani MSI is; a vállalat portfóliójában szereplő, a legszigorúbb másolásvédelmi kritériumoknak is megfelelő GeForce 7600 GT-alapú videokártya a Silicon Image HDMI-vezérlőáramkörét tartalmazza.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés