A GDDR7-ről csepegteti az információkat a Samsung

Pontosabban csak egy adatot, mégpedig az alkalmazott kódolást, ami egy elég fontos tényező.

A Samsung idén októberben beszélt a készülő újdonságairól, amelyek között a cég megemlítette a GDDR7-et is, noha erről lényegi technikai információval nem szolgáltak, leszámítva azt, hogy 36 Gbps-os tempóra is képes lehet.

Friss információt osztott azonban meg a Twitteren Dr. Ian Cutress, mégpedig a jelenleg is zajló IEDM (IEEE International Electron Devices Meeting) 2022 rendezvényről, ahol a Samsung megosztotta, hogy a GDDR7 szabvány a GDDR6-ban alkalmazott NRZ (non-return zero) kódolást, lecseréli PAM3-ra (háromszintű pulse-amplitude modulation), ami soros csatornára levetítve másfélszer több információ mozgatását teszi lehetővé.


(forrás: Dr. Ian Cutress Twitter) [+]

Ez egy nagyon érdekes döntés, mert a Micron-féle GDDR6X például PAM4-et (négyszintű pulse-amplitude modulation) használ, ami soros csatornára számolva kétszer több információt mozgat meg az NRZ-hez viszonyít. Technikai értelemben a PAM4-nek sebességelőnye van PAM3-hoz képest, szám szerint nagyjából 33%-nyi, viszont lényegesen bonyolultabb implementálni, ami a gyártási költségeknek egyáltalán nem tesz jót. Ezen túlmenően a PAM4 bonyolultsága miatt a GDDR6X nagyon nehezen skálázható. Ezt a rendszert a Micron elméletben 32 Gbps-os információátviteli tempóra tervezte, de a gyakorlatban ebből eddig hozzávetőleg 23 Gbps-ot hoztak ki stabilan. Megfelelő árnyékolással persze már a laborban túljutottak ezen az értéken, de ezt elképesztően nehéz tömeggyártásba átültetni, már csak azért is, mert például a leghosszabb gyorsítók nyomtatott áramkori lapja sem elég hosszú ahhoz, hogy egy nagy teljesítményű GDDR6X implementációhoz optimális árnyékolást alkalmazzanak.

A PAM3 azért lehet nyerő ötlet a Samsung részéről, mert az NRZ-hez viszonyítva számottevő előrelépést kínál ez is, viszont a PAM4-hez képest könnyebb vele bánni, ezáltal könnyebb skálázni komolyabb árnyékolás nélkül, és ezek következtében a gyártási költségek sem lesznek rendkívül magasak. Ráadásul a Samsung szerint 25%-nyi előnyt is szereznek az energiahatékonyság tekintetében a GDDR6-hoz viszonyítva.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés