Robert Capa képei a MüPa-ban

A magyar Capa gyűjtemény a tavalyi év folyamán nőtt jelentőset, hiszen a Nemzeti Múzeumnak sikerült állami támogatással megvennie 985 fotót, melyet a neves művész készített. Ezekből 48 előhívását a mester saját kezűleg végezte több, mint fél évszázada.

Miért is jelentős számunkra Robert Capa? Mivel mint oly sokan a történelem nagyjai közül, ő is hazánk szülötte. 1913-ban látta meg a napvilágot Friedmann Endre néven. Fiatalon több európai nagyvárosban is megfordult, majd végül Párizsban kötött ki. Itt kezdett komolyabban foglalkozni a fotózással, és itt is vette fel a Robert Capa nevet (cápa volt a beceneve). Hírnevét a haditudósításai alkalmával készített képeivel szerezte. Ott volt a spanyol polgárháborúban, a japán-kínai háborúban, a II. világháború észak-afrikai és olaszországi hadjáratainál, a normandiai inváziónál, az izraeli harcoknál, majd 1954-ben Indokinában is, ahol szerencsétlen módon egy taposóaknára lépett, és életét vesztette.

A kiállítás elsősorban a gyűjtemény friss darabjaira reflektál. Helyszínként a Ludwig múzeumot választották a szervezők (Művészetek Palotája). A képek július 2-tól október 11-ig lesznek megtekinthetők.

Hirdetés