Rekorderedményről számolt be az Intel

Hirdetés

Az Intel tegnap hozta nyilvánosságra negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit. A félvezetőgyártó óriásvállalat rekordforgalmat ért el az októbertől december végéig tartó időszakban, az elemzők várakozásait felülmúló nyereség mellett.

A december 27-én véget ért negyedév során az Intel 8,74 milliárd dollár árbevételt ért el, ami valamivel magasabb, mint a 2000 harmadik negyedévében elért 8,73 milliárd dolláros rekord, míg 22 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi adatokat. A nettó nyereség 2,2 milliárd dollárra, részvényenként 33 centre rúgott, szemben a tavalyi év megfelelő időszakának részvényenként 16 centes profitjával. A nyereséget részvényenként 9 centtel csökkentette egy, a korábbi Wireless Communications and Computing Group működésével kapcsolatos 611 millió dolláros cégérték-leírás. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 8,65 milliárd dolláros forgalom mellett részvényenként 25 centes nyereséget vártak.

A látványos eredmények mögött nagyrészt a processzorokat fejlesztő Intel Architecture Group vártnál jobb szereplése áll. Az üzletág rekordmennyiségű chipet szállított le, miközben a szerverprocesszorok forgalma növekedésének köszönhetően nőttek az átlagos eladási árak is.

Az év egészében a vállalat 30,1 milliárd dollár árbevételt realizált, ami 13 százalékkal magasabb a tavalyi forgalomnál, nyeresége pedig részvényenként 85 centre rúgott, ami 85 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi profitot.

A jelenleg is tartó, első pénzügyi negyedévben az Intel 7,9 és 8,5 milliárd dollár közötti árbevételre számít. A vállalat egyben jelezte: az idén 4,8 milliárd dollárt fordít kutatás-fejlesztésre és 3,6 és 4 milliárd dollár közötti összeget tőkeberuházásra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés