PMR rendszerű merevlemezek a Fujitsutól

Hirdetés

A Fujitsu 2,5 hüvelykes merevlemezeinek sorában 200 és 160 GB-osak a legnagyobb kapacitású modellek; a korábban piacra került MHV2200BT és MHV2160BT jelű winchesterek még hagyományos technológiával tárolják az adatokat, azaz a biteket kódoló polarizáció iránya párhuzamos a lemeztányér felszínével. Ez azzal jár, hogy mindkettőben három tányér szükséges a kívánt kapacitás eléréséhez, ami miatt vastagságuk 12,5 mm-re hízott, és hogy fogyasztásuk ne lépje át a kitűzött határt, a motor fordulatszámát 4200 rpm-en tartották.


MHW2160BH

A vállalat friss bejelentésében arról ad hírt, hogy megkezdte a nagyobb adatsűrűség elérését lehetővé tevő merőleges rögzítési eljárás (perpendicular recording, PMR) alkalmazását 2,5 colos, 5400 rpm fordulatszámon üzemelő meghajtóinál. Az MHW2 BH sorozatban egy 80 GB-os (MHW2080BH) és egy 160 GB-os (MHW2160BH) merevlemez mutatkozik be elsőként, melyek a 80 GB kapacitású lemeztányérok alkalmazásának köszönhetően csupán egy, illetve két tányért tartalmaznak. A régebbi és az újabb technológiával előállított 160 GB-os típusokat összevetve látható, hogy a nagyobb motorfordulatszám miatt utóbbi kicsivel több energiát igényel (tipikusan 1,6 helyett 1,9 wattot), átlagos keresési ideje (12/14 ms olvasás/írás esetén) és rázkódástűrése nem különbözik, ám vastagsága csupán 9,5 mm. A meghajtók 8 MB-os pufferrel és Serial ATA II interfésszel rendelkeznek.


MHW2 AT

A PMR technológiára alapozva a Fujitsu szórakoztatóelektronikai berendezésekbe szánt, IDE csatolós merevlemezeket is piacra dob. Az MHW2 AT sorozat egyetlen lemeztányért tartalmazó, 4200-as percenkénti fordulatszámon dolgozó tagjai 40, 60, illetve 80 GB-os kapacitással lesznek elérhetők. Ezek a modellek kisebb fogyasztásukkal és alacsonyabb zajszintjükkel tesznek eleget a felhasználási terület követelményeinek. Az új termékek forgalmazása világszerte októberben kezdődik meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés