Hitachi: sikeres a merőleges adatrögzítési technológia

A Hitachi Global Storage Technologies bejelentette, hogy mintegy fél évvel a merőleges adatrögzítést (Perpendicular Magnetic Recording, PMR) alkalmazó merevlemezei tömegtermelésének beindítása után leszállította az új technológiára alapozó tárolóegységek egymilliomodik példányát. A piaci igényeknek és a gyártókapacitás bővítésének köszönhetően ebben a naptári évben a Hitachi több mint négymillió PMR merevlemez legyártásával számol.

A Hitachi PMR winchestereinek sorát a 2,5 hüvelykes Travelstar 5K160 nyitotta meg, melynél nemcsak az adatsűrűség növelésére, hanem a megbízhatóságra is hangsúlyt fektettek. Erre a megoldásra alapozva a következő évben újabb, más-más szempontból mérföldkőnek szánt termékeket dobnak piacra. 2007 első felében egy 200 GB kapacitású, 7200 rpm fordulatszámon dolgozó 2,5 colos meghajtó jelenik meg, mely elsősorban sebességével tűnhet ki a mezőnyből. A kategóriában már megszokottnak mondható, 5400 rpm fordulatszámú egységeknél a tárkapacitás további növelésére számíthatunk – a Travelstar család 250 GB-os tagja 2007 második felében érkezik.

Az új termékeknél a Hitachi opcionálisan HDD-szintű AES titkosítást kínál, ezenkívül a következő évtől lesznek kaphatók a gyártó színeiben a flashmemóriát is tartalmazó, ún. hibrid merevlemezek. Ezek jelentősen gyorsítják bizonyos műveletek végrehajtását, és jótékonyan befolyásolják a noteszgépek akkumulátoros üzemidejét. A Vista által is támogatott tárolóegységek mindkét részében (azaz a lemeztányérokon és a flashmemóriában) elhelyezett adatok titkosíthatók lesznek.

A Hitachi tervei szerint 2007 végére mindegyik 2,5 colos winchesterszériában átállnak a PMR technológiára. Ebben a szegmensben a vállalat az utóbbi negyedévekben jelentős bővülést könyvelhetett el, amiben a technológiai előrelépés mellett a 2,5 hüvelykes tárolók iránti kereslet globális növekedése is szerepet játszott – utóbbit a notebookok eladásai mellett a hordozható tárolók, autós rendszerek és szórakoztatóelektronikai eszközök gyártóinak rendelései is elősegítették, de szerverekben is egyre nagyobb szerephez jutnak a kisebb kiterjedésű, energiatakarékosabb meghajtók. Az IDC piackutató szerint a méretkategória a következő években további jelentős bővülés előtt áll, a 2006-ra prognosztizált 118 millió merevlemez helyett 2010-ben már 224 millió egység cserélhet gazdát. Addigra – teszi hozzá a Hitachi – a tárkapacitás itt is elérheti a 750 GB-ot.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés