Hirdetés

Megbízhatóbb lesz a Hitachi merőleges adatrögzítési technológiája

A Hitachi Global Storage Technologies (HGST) ma bejelentette legújabb, 2,5 hüvelykes méretkategóriájú merevlemezcsaládját, mely a Seagate hasonló megoldása után a második, merőleges adatrögzítési technológiát (Perpendicular Recording – PMR) alkalmazó adattárolója ennek a szegmensnek. Mivel a HGST ezúttal nem tudott piacelsőséget szerezni, a gyártó a megnövekedett kapacitás mellett jobb híján TravelStar 5K160 típuscsaládba tartozó merevlemezek átlag feletti megbízhatóságát hangoztatja, és „super-pendicular” jelzővel illeti most bemutatott háttértárolóit.

A főként noteszgépekhez, illetve különböző hordozható eszközökhöz készülő TravelStar 5K160 új fejlesztésű olvasófejet kapott, melyre a gyártó szerint a PMR-rendszerek egyik legfőbb sajátosságából, nevezetesen a megnövekedett adatsűrűségből adódóan van szükség. A nagyobb lemezenkénti adatsűrűség ugyanis amellett, hogy jótékony hatással van mind a teljesítményre, mind a kapacitásra, kisebb (ezzel együtt sérülékenyebb) és precízebb olvasófejet is igényel egyben.

A HGST ezért irídium, magnézium és króm ötvözetéből készítette el merevlemezeinek második generációs olvasófejét, az új anyagösszetételű alkatrész emellett vékony ruténiumbevonatot is kap, majd egy speciális mágnesezési eljárás után kerül beszerelésre a merevlemezbe. A gyártó szerint a közel két éve zajló fejlesztés gyümölcseként megszülető második generációs olvasófej a hagyományos, platina-magnézium ötvözetből készült megoldásokhoz képest a fizikai behatásokkal szemben sokkal ellenállóbb, így használata összességében megnövekedett adatbiztonságot eredményez.

Ami a TravelStar 5K160 merevlemezek konkrét paramétereit illeti; a 131 gigabit/négyzethüvelykes adatsűrűségű, 80 gigabájtos tányéronkénti kapacitást nyújtó egység 40, 60, 80, 120 és 160 gigabájtos változatban kerül forgalomba. Az Ultra-ATA és Serial ATA csatolófelülettel rendelkező HDD-k 5400 fordulat/perces motort kapnak majd, 22 és 25 dB közötti zajszinttel dolgoznak, és működés közben maximum 325g (2 milliszekundumig), kikapcsolt állapotban pedig 1000g (1 milliszekundumig) gyorsulást képesek elviselni. A 160 gigabájtos kapacitással rendelkező példánnyal először a tengerentúli boltok polcain találkozhat majd a vásárlóközönség valamikor a nyár folyamán. Az új típus 269 dolláros ajánlott fogyasztói áron kínálja a megnövekedett kapacitást és adatbiztonságot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HGST

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés