Új tilt/shift objektív a Nikon kínálatában

Sajtóközlemény

Az új PC-E NIKKOR 24 mm f/3.5D ED tilt/shift objektív

A 24 mm-es nagy látószögű objektív képes a perspektivikus torzítás szabályozására; ideális a stúdió-, valamint az épület- és a tájképfotózás során

Hirdetés

Nikkor PC-E 24mm

Amszterdam, Hollandia, 2008. január 29. – A Nikon Europe ma bejelentette a PC-E NIKKOR 24 mm f/3.5D ED típusnevű, 24 mm-es nagy látószögű tilt/shift objektívet, amelyet a stúdió-, az épület- és a tájképfotósok igényeinek megfelelően fejlesztettek ki. Az objektív a kategóriájában legjobb tilt/shift funkcionalitással rendelkezik: +/-8,5 fokban dönthető, és +/- 11,5 mm-rel tolható el. Az objektív teljes 90 fokban elfordítható balra és jobbra, 30 fokonként praktikus bekattintható lépésközökkel. A pontos manuális élességállítás érdekében az objektív támogatja a Nikon digitális tükörreflexes fényképezőgépeiben található elektronikus távolságmérő használatát, Nikon D3/D300 fényképezőgépre szerelve pedig automatikus rekeszbeállításra is képes.
 
A tilt/shift objektívek lényege, hogy a belső optikai elemeik elmozgatásával lehetővé teszik a perspektivikus torzítás szabályozásának nevezett effektus használatát (perspective control, PC). A perspektivikus torzítás szabályozása csökkenti a fényképezőgép és a téma síkja által bezárt szög keltette esetleges torzítást, így különösen alkalmas épületfotózáshoz, ahol használatával elkerülhető az épületek függőleges vonalainak látszólagos összetartása. A PC-E NIKKOR 24 mm f/3.5D ED objektív PC-funkciója a stúdiómunka során is nagy segítséget jelenthet, hiszen extrém mélységélesség-értékek elérését teszi lehetővé.

„Már a legelső 35 mm-es tilt/shift objektívet is a Nikon fejlesztette ki 1961-ben; a PC-E NIKKOR 24 mm f/3.5D ED tilt/shift objektív által kínált, kategóriaelső képminőség és mozgathatóság pedig hűen követi a NIKKOR innováció és optikai kiválóság büszke hagyományait” - mondta Robert Cristina, a Nikon Europe B.V. professzionális termékekért és szolgáltatásokért felelős menedzsere. “
 
Az új objektív valamennyi paramétere pontosan beállítható a könnyen használható kezelőszervek – rekeszállító gyűrű, rekeszbeállító gomb, élességállító gyűrű, döntő gomb és eltoló gomb – segítségével. A Nikon Nano Crystal Coat bevonata, a háromelemű ED üveg és az aszférikus lencsetagok révén az objektív optikai minősége kiemelkedő; a szellemképek, a tükröződések és a színeltérés előfordulásának lehetősége minimális.

Felépítés

A PC-E NIKKOR 24 mm f/3.5D ED objektív maximális rekesze f/3,5, minimális rekesze f/32, a legkisebb élességállítási távolsága pedig mindössze 0,21 méter. Az objektívet kiterjedt szigetelés óvja a portól és a nedvességtől, a tömege 730 gramm. Az objektív szűrőmérete 77 mm. A PC-E NIKKOR 24 mm f/3.5D ED objektív becsült fogyasztói ára 1829 euró, a termék várhatóan a tavasz folyamán kerül a boltokba. Az objektív tartozéka egy bajonettzáras napellenző és egy puha tok.

A Nikon ezzel egy időben két másik PC-NIKKOR objektívet is bejelentett, amelyek a fejlesztés utolsó stádiumában vannak. A hír szerint hamarosan egy PC 45 mm f/2.8D és egy PC 85 mm f/2.8D II objektívvel egészül majd ki a tilt/shift objektívek választéka. A két objektív várhatóan 2008 nyarától lesz kapható.

Specifikáció

PC-E NIKKOR 24 mm f/3.5D ED tilt/shift
Gyújtótávolság24mm
Rekeszértékf/3.5-32
Felépítés10 csoportban 13 lencsetag (három ED, három aszférikus és egy Nano Crystal Coat lencsével)
Látószög84° (maximum 101° teljesen shiftelve)
Közelpont0.21 m
Leképzés1:2.7
Szűrőméret77mm
FókuszManuális fókusz
Méretek~82.5 x 108 mm
Súly730 g

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nikon

Azóta történt

Hirdetés