Odalehet a Blu-ray kapacitáselőnye a HD DVD-vel szemben

Kisebb pofonokat osztott augusztus végén a HD DVD szabványt megalkotó DVD Forum és a gyártókat tömörítő HD DVD Promotion Group érdekcsoport riválisának, a Blu-ray technológiát jegyző Blu-ray Disc Szövetségnek: először két eddig pártatlan stúdió (a Paramount és a Dreamworks) jelentette be állítólagos gyanús pénzmozgások kíséretében, hogy határozott ideig csak HD DVD-n adják ki filmjeiket, majd a szabványalkotó testület augusztus utolsó napján tartott ülésén elfogadta a háromrétegű HD DVD szabványkiterjesztést. Az új technológia – ha a gyártók és a kiadók látnak benne fantáziát – megnyithatja az utat az 51 GB kapacitású adathordozók tömeggyártása előtt. A jelenleg szélesebb körben elterjedt kétrétegű Blu-ray korongok rétegenként 25 gigabájt adat tárolására alkalmasak, azaz a maximális kapacitásukat tekintve összességében egy gigabájttal elmaradnak a háromrétegű HD DVD mögött.

Az egy oldalán három adathordozó réteget tartalmazó HD DVD szabványosítási folyamatát a technológia egyik atyjának tekintett Toshiba indította el idén áprilisban. A napjainkban is elérhető HD DVD korongok rétegenként maximálisan 15 gigabájtnyi adatot tárolhatnak, a háromrétegű változatoknál ezzel szemben a pitek sűrítésével 17 GB-ra növelik ezt a kapacitást, hogy elérjék az 51 gigabájtos maximumot.

Bár az új technológiának megfelelő lemezek próbagyártása és az első tesztek sikeresnek bizonyultak, elemzők mégis óva intenek attól, hogy pusztán ettől a vívmánytól bárki a HD DVD technológiai fölényét hirdesse. A háromrétegű korongok előállításához ugyanis jelentős módosításokat kell eszközölni a gyártósorokon, így a nagyobb kapacitású HD DVD-k gyártása hasonlóan bonyolult feladattá válhat, mint a kétrétegű Blu-ray-ek nagyobb volumenű termelése, ráadásul egyelőre sem a DVD Forum, sem a Toshiba nem nyilatkozott arról, hogy a háromrétegű lemezeket a jelenleg forgalomban lévő olvasók képesek-e kezelni. Kérdéses továbbá, hogy az új típusú lemezek gyártása, illetve a gyártósorok átállítása milyen költségvonzatokkal járhat (ezen a téren jelenleg a HD DVD az abszolúte befutó, a háromrétegű változat esetében azonban könnyen elapadhat az előnye), illetve egyáltalán látnak-e lehetőséget a stúdiók a nagyobb kapacitást kínáló adathordozókban.

Mindeközben az év legforgalmasabb időszakához közeledve ismét felélénkült a két érdekcsoport nyilatkozatháborúja. A HD DVD Promotion Group és a Blu-ray Disc Szövetség eltérő – és természetesen a számára kedvezőbb – piaci statisztikákat alapul véve hirdeti fölényét: míg előbbi igyekszik elbagatellizálni a Blu-ray olvasóként is működő PlayStation 3 jelentőségét, mondván hiába fogy milliószámra a nextgen olvasót is tartalmazó Sony konzol, ha közben a játékgépet vásárlókat nem érdeklik a Blu-ray mozik, addig utóbbi éppen azzal érvel, hogy jórészt a PS3-nak köszönhetően a Blu-ray hardvertámogatottsága jelentős mértékben túlszárnyalja riválisát, ez pedig kulcsfontosságú lehet a háború végkifejletét tekintve.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés