Feltűnt az új Ryzen és az X570 egy kiszivárgott dián

Elvileg a Computexen érkeznek, és a PCI Express 4.0-ra koncentrálnak.

Nemrég kiszivárgott a gamer.com.tw fórumon belül pár érdekes adat, amelyek a Gigabyte vízjelét viselték, de ezt később a feltöltő levágta róluk. Az AMD-s dián feltűnik az új generációs, Matisse kódnevű Ryzen, illetve az X570-es vezérlőhíd, amely elvileg a következő Computexen mutatkozhat be.

Esélyes, hogy a fenti fejlesztések egyszerre érkeznek, de az új, Zen 2 architektúrájú magokat használó Ryzen is Socket AM4-es tokozást használ, és az AMD korábban már utalt rá, hogy az aktuális alaplapokkal is működni fog, így ez akár jöhet hamarabb is. Persze az sem elképzelhetetlen, hogy az X570 jelenik meg korábban, és csak ezt követi majd a harmadik generációs Ryzen.


(forrás: gamer.com.tw) [+]

A fentiekkel az adatok hiányában nem érdemes foglalkozni, inkább arra célszerű kitérni, hogy az új Ryzen már támogatni fogja a PCI Express 4.0-t. Egészen valószínű, hogy az AMD ugyanazokat a chipleteket használja majd, amelyeket a Rome platform esetében megmutattak, csak az I/O lapka lesz lecserélve egy olyan verzióra, amelyben mindenből kevesebb van, elvégre a Socket AM4-es tokozáshoz elég két DDR4-es memóriacsatorna, valamint 20 PCI Express 4.0-s sáv. Igen nagy az esélye annak is, hogy a jóval kisebb I/O lapka mellé két CPU chiplet kerülhet.

Az X570 ott juthat szerephez, hogy a PCI Express 4.0-t nem elég csupán a vezérlő szintjén támogatni, ehhez szükségesek a megfelelő csatolók is, tehát továbbfejlesztett alaplapok eleve szükség van, így pedig megéri új vezérlőhidat is fejleszteni. Az már kérdés, hogy ebben mi lesz, nyilván itt is opció átállni PCI Express 4.0-ra, de ez nem kritikus fontosságú.

Természetesen a PCI Express 4.0-t a régebbi alaplapokban nem lehet majd kihasználni, viszont a szabvány visszafelé is kompatibilis, tehát ez csak akkor probléma, ha a felhasználó mindenképpen a lehető leggyorsabb összeköttetést szeretné.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés