NVIDIA tunerkártya Windows XP MCE alá

Az NVIDIA DualTV MCE néven dobta piacra analóg tévé- és rádióműsorok vételére, valamint videók digitalizálására alkalmas, dupla dekóder egységgel rendelkező kártyáját. Az eszköz PCI foglalatba illeszkedik, és kifejezetten Windows XP Media Center Edition operációs rendszer alatti használatra szánják.


DualTV MCE – PAL változat

A kártyán egy-egy antennacsatlakozó található az FM rádió, illetve a tévé számára, utóbbi egy belső splitteren keresztül két önálló vevőegységbe továbbítja jeleket. Alattuk ugyancsak megkettőzve sorakoznak az S-Video (adapterrel kompozit jeleket is fogadó) videobemenetek és a hozzájuk tartozó sztereó audiobemenetek. Amint ebből kitalálható, a kártya egyszerre két médiafolyammal birkózik meg, így például az egyik megtekinthető, míg a másikat a háttérben mentik. A bejövő jelek tömörítés nélkül is rögzíthetők, a videó 720x480 pixel méretben, a hang PCM kódolással, legfeljebb 48 kHz mintavételi frekvenciával. Ezenkívül mód van CPU-kímélő tömörítésre is, a kártyára ültetett chip a MediaSqueeze technológiával karöltve MPEG-2 formátumú videókat tud készíteni. Az NVIDIA videokártyáknál korábban megismert PureVideo technológia itt is kiveszi a részét a jó képminőség biztosításából: e célból 3D fésűszűrőt és hardveralapú zajszűrő eljárásokat alkalmaznak.

A gyártó által mellékelt meghajtóprogram számos beállítási lehetőséget kínál a kép méretét, minőségét és más paramétereit illetően, azonban magának a megjelenítésnek, illetve a rögzítésnek a feladata a Windows XP MCE-re, illetve a vele szállított Movie Maker alkalmazásra hárul. Az Orb Networks szoftvere segítségével a gépen tárolt multimédiás fájlok vagy a DualTV MCE-vel fogott műsorok egyéni célokra az interneten keresztül is hozzáférhetővé tehetők.

Az NVIDIA képviselője kérdésünkre elmondta, hogy a kártyát Európában nem fogják forgalmazni, azonban az amerikai webshopban mind NTSC, mind PAL/SECAM szabványoknak megfelelő változatát árulni fogják, így használata kontinensünkön sem ütközik akadályba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés