Végre befutott a várva-várt GeForce driver

Az NVIDIA elérhetővé tette az első, WHQL aláírással rendelkező 295-ös szériába tartozó drivercsomagját, amely főleg a hibajavításokra koncentrál, de emellett a teljesítményt is növelheti. A 295.73-as verziószámot viselő eszközillesztő a Windows 7, Vista és XP operációs rendszerekre telepíthető, és a GeForce 6, 7, 8, 9, valamint az Ion és a 100, 200, 300, 400, illetve 500 szériás termékekkel rendelkező felhasználók hasznosíthatják. Ezenkívül az illesztőprogram tartalmazza a 9.12.0209-es verziójú PhysX drivert is, mely az Alice: Madness Returns és a Batman: Arkham City esetében eredményezhet jobb teljesítmény. A mobil GeForce-ok támogatását – a korábbi gyakorlattal ellentétben – az NVIDIA a mostani drivertől kezdve újra külön meghajtóval oldja meg.

Hirdetés

A driver legfontosabb újdonsága, hogy javítja a GeForce 400 és 500 szériás kártyák általános stabilitással kapcsolatos problémáit, mely főleg GPU-val gyorsított webes tartalmak futtatásakor jött elő. Ez TDR hiba néven híresült el a fórumunkon belül, de valójában ez nem jó meghatározás, mert a TDR a Windows 7 és Vista operációs rendszeren egy szolgáltatás, ami megpróbálja megakadályozni, hogy a PC a hardver instabil működéséből eredően lefagyjon. Az NVIDIA esetében az órajelváltásoknál lehetett a hiba, így a WDDM felület állandóan újraindításra került. A lényeg tehát, hogy mostantól ez a probléma nem jöhet elő, vagyis elméletben a 295.73-as meghajtó olyan stabilitást kínál, mint a hibától szenvedő felhasználók által kedvelt 275.33-as driver. A jelenség reprodukálására nincs konkrét recept (ezért is volt ilyen nehézkes a javítás), így ebből a szempontból csak a próba marad. Túl sok idő még nem telt el a driver megjelenése óta, így tapasztalat nem igazán akad, de az új eszközillesztő alapjaiban a 295.51-es béta meghajtóra épül, amelynél több felhasználó is jelezte, hogy megszűntek a stabilitással kapcsolatos gondok.

Játékokat érintő komolyabb hibajavítás, hogy a Battlefield 3 mostantól nem fog képi hibákat generálni, ha a VRAM kapacitása nem elegendő a program számára, emellett a The Elder Scrolls V: Skyrim elindítható lesz optimusos notebookon is anélkül, hogy le kellene tiltani a technológiát. További újdonság, hogy frissített, illetve új Ambient Occlusion profilt kapott a The Elder Scrolls V: Skyrim, a Call of Duty: Modern Warfare 3, és a Diablo 3 című játékprogram béta verziója.

A driver teljesítménye is javult. Elsősorban a GeForce 500-as sorozatba tartozó kártyák tulajdonosai örülhetnek majd némi sebességtöbbletnek. Az NVIDIA a The Elder Scrolls V: Skyrim esetében akár 45%-os gyorsulást is előrevetít a belső területeken, mindezt egy GeForce GTX 560-as kártyával az előző WHQL meghajtóhoz viszonyítva. Emellett az érkező Mass Effect 3 című játék esetében működni fog az SLI, továbbá szokás szerint a 3D Vision modul is frissült a legújabb profilokkal.

Az új meghajtóhoz tartozó dokumentáció, illetve maga a driver letölthető az NVIDIA szerveréről.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés