Az NVIDIA beveti a „csodafermit”

Hirdetés

Még forgalomba sem került az új generációs GeForce, de az NVIDIA máris az AMD aktuális csúcsmodelljének a legyőzésén munkálkodik. A vállalat gyártópartnereitől származó hírek szerint az új csodafegyver az év közepén kerülhet forgalomba, és nem kevesebb mint négy darab GF104-es lapkát tartalmaz. A chip a nemrég bemutatott GF100 lapka újításaival érkezik, ám a CUDA magok száma 512-ről 256-ra csökken. Ez kisebb méretű lapkát eredményez, ami a TSMC nem túl acélos 40 nm-es gyártósorain jobb kihozatal mellett gyártható. Bár a termék elsősorban a középkategóriát célozza, az NVIDIA más területen is segitségül hívja.


forrás: ExtraHardware [+]

Az eddig megjelent hivatalos tesztekből kiderült, hogy GeForce GTX 480 még csak megszorongatni sem tudta az AMD Radeon HD 5970 jelzésű zászlóshajóját, ám a zöldek makacsul vissza akarják hódítani a leggyorsabb grafikus kártya címét, aminek komoly marketingértéke van a piacon. A „csodafermi” a Patibolo kódnévre hallgat, és nem kevesebb mint négy darab GF104-es grafikus processzort használ. A két darab nyomtatott áramkörre épülő kártya GPU-nként 1 GB fedélzeti memóriát használ, a modulok a GDDR5 szabványra épülnek. A végleges órajelekről egyelőre nem számoltak be az NVIDIA partnerei, ám a termék mintapéldányai 500 MHz-es mag-, 1200 MHz-es shader- és 4 GHz-es effektív memória-órajelen ketyegnek. A négy GPU-s megoldás maximális TDP fogyasztása 300 watt lesz, azaz megfelel a PCI-SIG követelményeinek.


forrás: ExtraHardware [+]

A cseh ExtraHardware már képeket is szerzett a termékről, melyen jól látható a négy darab GF104-es lapka feltételezhetően A1-es revíziója. A hűtésről egy méretes, hővezető csövekben gazdag borda gondoskodik, a légáramlatokat pedig egy 8 cm-es ventilátor biztosítja. A termék prototípusán két HDMI kimenet található, ám ez még változhat a megjelenésig. A rendszer egyébként az SLI technológiára épül, ám a gyártók szerint az NVIDIA már dolgozik a meghajtókon, és majdnem lineáris skálázódást ígérnek.


forrás: ExtraHardware [+]

Az információk szerint Patibolo nevű versenyzőből várhatóan lesz egy speciális verzió is, ami az AMD Eyefinity megoldásához hasonlóan hat darab monitort fog kezelni, így az NVIDIA ezen a ponton is beéri riválisát. A megjelenés a tervek szerint a nyár közepén esedékes, az árazásról még nincs információ, de 600 és 700 dollár között lehet.

A hír valóságtartalmáról a megjelenés dátuma árulkodik.

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés