Netbookok notebookbőrben

Érdekes kérdés, hogy mitől netbook a netbook és mitől notebook a notebook. Nem is olyan régen még nem kellett ezen gondolkozni, hiszen az első netbookokat picinyke, 7 colos kijelzővel, és egymagos Intel Atom processzorral szerelték fel, azaz külsőleg és belsőleg is élesen elvált egymástól a két kategória. Azonban az elmúlt évek alatt a kis gépek egyre nagyobbak lettek, a kijelzők felbontása növekedni kezdett, és a régi Atomot és régi chipkészletet mások váltották fel.

A netbookok öregapja: Asus Eee PC
A netbookok öregapja: Asus Eee PC

Ha most meg akarnánk határozni, hogy miben különbözik egy jobban felszerelt, netbookként jellemzett gép egy olcsóbb szubnotebooktól, bizony bajban lennénk. Mert nemcsak külsőben és belsőben, hanem szolgáltatásokban is egyre jobban összemosódni látszik a két halmaz. Talán csak az árban és a körítésben fedezhető fel nagyobb differencia, de ott sem mindig, elég csak a Lenovo X100e-re gondolni, amit pontosan a két termékcsoport közé pozicionáltak, és egyszerűen csak „üzleti netbooként” emlegetnek.

A Point of View Mobii Movie Theater modelljei is a határon mozognak, illetve egy ponton át is lépték azt. A nagyobbik készülék ugyanis 13,3 colos monitort kapott (a kisebbik 11,6 hüvelykest), ami netbookos mércével mérve óriási. A kijelzők felbontása sem kicsi, 1366x768 pixel, viszont processzorként az 1,66 GHz-es Intel Atom N450-nel szerelték fel őket, a chipkészlet a jól ismert NM10, és a grafikáról is a megszokott GMA 3150 gondoskodik. A gépekhez 2 GB RAM és 250 GB-os winchester jár, és Windows 7 operációs rendszert használnak. A Point of View Mobii Movie Theater mobil gépei hamarosan elérhetők lesznek, de az még nem derült ki, hogy mennyibe fognak kerülni.

Point of View Mobii Movie Theater
Point of View Mobii Movie Theater

Az Acer éppen ellentétes stratégiát alkalmazott. Ők a sikeres Acer Aspire 751H netbookot használták fel, az új modell gyakorlatilag ugyanolyan lett, csak éppen az Atomot egy 1,3 GHz-es Intel Celeron 743 váltotta. A 11,6 hüvelykes kijelző 1366x768 pixel felbontású, a grafikáért pedig a GMA 4500MHD felel. A memória szépen meghízott, 4 GB RAM áll rendelkezésre, és a winchester is 320 GB-os. A Wi-Fi, Bluetooth, sőt opcionálisan 3G modullal felszerelt Aspire One 752 fekete, fehér, kék és vörös színben lesz elérhető. Arról még nincs hivatalos információ, hogy az Acer májusban a boltokba érkező gépe pontosan mennyibe fog kerülni, de várhatóan nem lesz drágább egy jól felszerelt netbooknál.

Acer Aspire One 751
Acer Aspire One 751

A Sony VAIO M-je már tradicionális netbook. Már ami a belsőt illeti, ugyanis az aprócska gép a hasonló készülékeknél átlagosnak mondható, 10 colos, 1024x600 pixel felbontású kijelzőt kapott, a szíve pedig N450-es Atom. 1 GB RAM és 250 GB-os merevlemez jár hozzá, és Windows 7 Starter lesz rá előtelepítve. Külsőre viszont nagyon ízlésesre sikeredett, a fekete borításon határozottan jól mutat az ezüstszínű VAIO felirat, és valószínűleg az összeszerelési és az anyagminősége is kiváló. A hivatalos bejelentés még nem történt meg, de várhatóan hamarosan kiderül, hogy mikorra és mennyiért várható a VAIO M.

Sony VAIO M
Sony VAIO M (forrás: Sony Insider)

Azóta történt

Hirdetés