Nem rajtolt jól az Apple Catalyst projektje

Az iPad applikációkat macOS-re segítő koncepció nem működik olyan jól, ahogy azt a cég eredetileg ígérte.

Az Apple az elmúlt években nagy sikereket ért el az iOS-sel, de a macOS esetében már közel sem ilyen rózsás a helyzet. Ugyan ez az operációs rendszer is megtalálta a maga felvevőbázisát, de a programfejlesztők nem törik annyira magukat a kiszolgálásán, ha az Apple rendszereit célozzák, akkor leginkább az iOS kerül a célkeresztjükbe.

A cupertinói cég a fentiek miatt jelentette be régebben a Catalyst projektet, amelynek háttere hétfőn, a macOS 10.15-ös Catalina frissítéssel el is készült. A koncepció lehetővé teszi a programfejlesztőknek, hogy az iPadre tervezett alkalmazásaikat egyszerűen tudják portolni a macOS operációs rendszerre. Ez tulajdonképpen egy beállítást jelent az Xcode fejlesztőcsomagon belül, legalábbis az Apple szerint, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ez a kijelentés nem volt teljesen igaz.

Ugyan maguk a programok tényleg működni fognak az ilyen módon történő portolás által, de nem problémamentesen. A gondok sokrétűek, bizonyos fejlesztőknek azzal van gondja, hogy jelentősen át kell tervezni az adott alkalmazás felhasználói felületét, de olyan általánosabb bajok is előfordulnak, mint a régebbi Mac gépek teljesítménye, amelyek nem futtatják igazán jól a SceneKit keretrendszert. Ezzel ráadásul az applikáció fejlesztője nem igazán tud mit kezdeni, viszont a rossz élményért nem feltétlenül az Apple-t veszik majd elő a felhasználók, hiszen a SceneKitet nem használó programok valószínűleg jól fognak menni a régebbi hardvereken is. Mindezek mellett a felhasználók szempontjából általános gond, hogy az iPaden már megvásárolt alkalmazás, Catalysten keresztül biztosított macOS portjáért ismét fizetni kell.

Bizonyos fejlesztők inkább elhalasztották a beígért alkalmazások kiadását, ami a gondokat látva teljesen érthető döntés, viszont nem túl jó előjel, hogy például a Netflix konkrétan bejelentette, hogy nem fogják támogatni a Catalysten keresztül a macOS-t, így nem portolják az iPad applikációjukat.

A gondok azért égetők az Apple számára, mert a Catalyst projekt lenne a kiugrási lehetőség abból az állóvízből, amiben most a macOS van. Elvégre az alapötlet tényleg nagyszerű: egy apró beállítással portolható az iPad applikáció, vagyis lényegesen lehetne növelni a macOS-re elérhető programok számát, de a fentiek alapján az egyszerű portolás egyelőre csak álom.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés