2019. július 17., szerda

Útvonal

Hírek » Adattároló rovat

Nagyfrissítést hajt végre a Seagate a HDD-piacon

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

A vállalat a Guardian sorozatba számos új HDD-t kínál.

A Seagate bejelentette, hogy komoly frissítést hajtanak végre a HDD-piacon, így számos új modellel támadják le az érintett területet. A gyors tempó picit furcsa, hiszen általában külön szokás az egyes szegmensekre érkező új modelleket bejelenteni, de ezek most ömlesztve érkeznek a Guardian sorozatba, ami azt is jelenti, hogy mindegyik modell héliummal van feltöltve, illetve PMR eljárással dolgoznak.

A vállalat a legnagyobb hangsúlyt a BarraCuda és a BarraCuda Pro megoldásokra helyezte. A BarraCuda Pro HDD 10 TB-os kapacitást kínál 7 tányérral és 14 darab fejjel, de persze lesznek kisebb, várhatóan 6 és 8 TB-os kapacitású modellek is. Ez a 3,5 hüvelyes, 6 Gbps-os SATA interfészre köthető merevlemezsorozat percenként 7200-as fordulatszámot kínál, illetve a garancia is 5 év lesz. Utóbbival a Seagate szeretné visszanyerni a felhasználók bizalmát, mivel elterjedt az a tévhit, hogy a vállalat HDD-i általánosan megbízhatatlanok, és mi mással lehetne meggyőzni a vásárlókat, mint a garancia hosszával. Sőt, a cég ennél is továbbmegy, ugyanis a BarraCuda Pro amellett, hogy asztali szegmenset célzó fejlesztés, 300 TB/év a terhelhetősége, és nem retten meg a 24x7-es használattól sem.

Ez tulajdonképpen tekinthető egyfajta új normának a kategóriájában, hiszen hasonló paraméterekkel asztali piacra szánt merevlemez még nem volt elérhető. A vállalat szerint az új sorozat különlegessége még, hogy beveti az MTC (Multi-Tier Caching) technológiát, amivel nő a véletlenszerű írási teljesítmény, továbbá a hivatalos adatok szerint a merevlemez a 220 MB-os adatátviteli tempót is elérheti. Mindennek persze ára is van, mivel a 10 TB-s BarraCuda Pro 535 dollárba kerül.

A normál BarraCuda már kétféle, 2,5 és 3,5 hüvelykes méretben érkezik 6 Gbps-os SATA interfésszel. Előbbi 0,5 és 2 TB, míg utóbbi 0,5 és 4 TB közötti kapacitással lesz elérhető. Itt már a normálisnak számító 8x5-ös használatra lesznek tervezve a modellek, így évente 55 TB-os a terhelhetőség is. A BarraCuda percenkénti fordulatszáma már csak 5900, így a teljesítménye nem éri el a Pro verzió szintjét, valamint be kell érni 2 év garanciával. Ugyanakkor a 2 és 3 TB-os modellek ára rendre 81 és 100 dollár.

A NAS-ok piacát a IronWolf és az IronWolf Pro sorozat támadja le, 3,5 hüvelykes mérette, 6 Gbps-os SATA interfésszel, 1 és 10 TB közötti kapacitással, három év garanciával és 180 TB-os éves terhelhetőséggel. Ezek különlegessége az AgileArray firmware, amely tipikusan a NAS környezethez, ezen belül is a RAID konfigurációkhoz lett optimalizálva. A legfontosabb extra azonban az RV szenzorok megléte a 6, 8 és 10 TB-os modelleken, amely leginkább a nagyvállalati környezetbe szánt HDD-k sajátossága volt eddig, de a Seagate szerint érdemes más területeken is bevetni. Ezek a szenzorok segítenek kivédeni a külső vibrációból származó negatív hatásokat, így biztonságosabb lehet a rendszerek működtetése. A 10 TB-os IronWolf 470 dolláros áron lesz kapható, míg IronWolf Pro modellekről csak később érkezik pontos adat.

A SkyHawk sorozat egy speciális területre nevez, mivel ideális alapot biztosít a megfigyelőrendszerek, kamerák által biztosított adatok rögzítésére. A vállalat itt egy optimalizált firmware-t alkalmaz, ami garantálja, hogy a sok, maximum 64 kamerával dolgozó rendszereknél minden képkocka megőrzésre kerül. A három év garanciával rendelkező, 460 dolláros, 10 TB-os SkyHawk HDD 24x7-es működére lesz felkészítve évi 180 TB-os terhelhetőség mellett, továbbá kap RV szenzorokat is.

Végül egyfajta kakukktojás lesz a FireCuda sorozat, amely tulajdonképpen a régi SSHD konstrukció utódja. A 6 Gbps-os interfészt használó modellekből lesz 2,5 és 3,5 hüvelykes verzió. Előbbi csak 1 TB-os, míg utóbbi 1 és 2 TB-os kapacitással érhető el. A flashmemória mérete 8 GB lesz, ami a korábbi SSHD-khez képest komolyabb visszalépés, de a cég szerint így is kellemes a teljesítmény. A FireCuda sorozat öt év garanciával érkezik. Az 1 és 2 TB-os, 3,5 hüvelykes modellek ára rendre 85 és 110 dollár.

Hirdetés

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.