Hirdetés

Működő Trinity APU-t prezentált az AMD

A jelenleg is zajló Fusion Developer Summit rendezvény alatt egy igen érdekes mobil masina került előtérbe. A titokzatos notebook semmit nem tett azon kívül, hogy folyamatosan videót játszott le, ám ezért egy fejlesztés alatt álló APU volt felelős, ami a Trinity kódnevet viseli. Erről a lapkáról már készült fénykép a Computexen, ám most akció közben is bemutatkozott.


(forrás: Legit Review)

Tekintve, hogy a Trinity APU leghamarabb a következő év tavaszán startol, az AMD nem volt hajlandó túl sok információt adni róla, ám elmondták, hogy a fejlesztés célja a teljesítmény számottevő növelése. A vállalat szóvivője szerint az új generációs lapka heterogén módban leadott számítási teljesítménye az aktuális Llano APU-hoz képest 50%-kal nő, miközben a fogyasztási értékek nem változnak. Mivel a Llano pontos képességei nyilvánosak, kiszámolható, hogy a leggyorsabb A8-3850-es APU heterogén módban valamivel több, mint 520 GFLOPS-os nyers számítási teljesítménnyel rendelkezik. Az információk szerint a legerősebb Trinity APU ezt a paramétert 700-800 GFLOPS közötti értékre tornássza majd fel.

Az új generációs lapka egyébként a Llano APU-hoz hasonlóan a 32 nm-es SHP gyártósorokon készül majd, de a lapka belső felépítése alapos reformon megy keresztül. A négy darab Husky processzormagot két darab továbbfejlesztett Bulldozer modul váltja majd fel, melyek a szokásos felépítést kínálják, azaz egy modulon belül két integer és egy megosztott lebegőpontos feldolgozó található majd. A gyorsítótárak méretéről és kiépítésükről nincs pontos információ. Ezzel kapcsolatban megkérdeztük az AMD-t, hogy mennyi realitása van azoknak a kósza pletykáknak, miszerint a Trinity APU-ban egy nagyméretű harmadszintű gyorsítótár lesz, amit a központi processzormagokon kívül a grafikus mag is kezelhet. A vállalat a válaszban leszögezte, hogy jelenleg nem kívánják pontosan részletezni a Trinity gyorsítótárakra vonatkozó specifikációját. A szóvivő ettől függetlenül elmondta, hogy nem tartaná jó ötletnek, ha egy több ezer szállal dolgozó grafikus mag teleszemetelne egy esetleges nagyméretű közös gyorsítótárat, ezzel akadályozva a processzormagok késleltetésre érzékeny folyamatainak feldolgozását, ezért ha lesz is közös gyorsítótár, nem lesz nagyméretű, és az IGP szankciókat kap az írási képességekre nézve. A Trinity APU-ra vonatkozó konkrétumokról tehát csak feltételesen kaptunk információt, így ebből nehéz kiindulni, de az AMD korábban sem tartotta opciónak a közös gyorsítótár lehetőségét, így a felmerült pletykák megalapozatlannak tekinthetőek. Véleményünk szerint, technikailag elképzelhető egy közös L3 cache implementálása, amit az IGP esetlegesen csak olvashat, de az AMD gyorsítótárakra vonatkozó memóriahierarchiája főleg a méretesebb L1 és L2 tárakból profitál. Ennek megfelelően az L3 cache implementálása a Trinity APU esetében nagyon kérdéses, mivel kicsi a valószínűsége, hogy belefér a kijelölt tranzisztorkeretbe.


(forrás: Legit Review)

A Trinity lapkán belül az IGP is felújításon vesz részt. Erről pontos adatokat az AMD nem közölt, de fontos a tranzisztorok minél hatékonyabb felhasználása, így a rendszer grafikus vezérlője a Cayman GPU-tól örökli meg a shader tömbök felépítését, és a vezérlést. Ez lehetőséget biztosít a vállalat számára, hogy extra tranzisztorok bevetése nélkül növelje az IGP teljesítményét.

A heterogén éra generációi

Az AMD arról is beszélt, hogy a heterogén éra még csak most kezdődött el, így a Llano csak az első lépcső egy hosszú folyamaton belül. Az első generációs APU-k fejlesztésénél a szempont főleg a CPU és a GPU integrációja volt megosztott memóriavezérlő mellett, emellett biztosítani kellett egyfajta alapszintű heterogén kihasználhatóságot a programozók számára. A következő lépcső már továbblép, így a fizikai integráció után az optimalizálás veszi kezdetét. A grafikus mag általános programozását lehetővé kell tenni C++ alól, emellett jobb ütemezésre van szükség, és fontos a rendelkezésre álló energia okos felhasználása, azaz a CPU és a GPU közös energiamenedzsmentje. A hosszabb távú cél az architektúrális integrálás, amikor a CPU és a GPU teljesen koherens memóriát oszthat meg egymással, és rendelkezzenek egyesített címtartománnyal. Ez jelentősen egyszerűsíti majd a fejlesztők dolgát, de ugyanakkor ezek a rendszerek még minimum két generáció távlatában vannak. A cél viszont egyértelmű: logikailag el kell fedni a CPU és a GPU közötti különbséget.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés