Mindenhol átáll a Frostbite-ra az Electronic Arts

Az Electronic Arts az elmúlt években alaposan megreformálta a többplatformos játékfejlesztést, és bevezették "az egy motor mind felett" elvet. Emiatt gyakorlatilag mára majdnem minden Electronic Arts által kiadott játék a Frostbite videojáték-motor valamely, a kiadás időpontjában relatíve újnak számító verziójára épül. Ez alól lényegében csak az Az EA Sports divízió a kivétel, ahol inkább az Ignite fejlesztésére koncentráltak. Utóbbi talán érthető is volt, hiszen az EA Sports igen sok játékkal jelentkezik ahhoz, hogy önállóan is megérje azok alá más videojáték-motort fejleszteni.

Hirdetés

A legfrissebb adatok alapján azonban az Ignite fejlesztése nem tudja tartani a lépést a Frostbite Team munkájával. Emiatt az Electronic Arts úgy döntött, hogy az EA Sports divízión belül megjelenő játékokat fokozatosan átportolják a Frostbite-ra. Ezen belül a Frostbite Team hasznosítani fogja az Ignite fontosabb részeit, de a grafikus motor tekintetében a Frostbite leképezője köszön majd vissza.

A Frostbite-ra való átállás nagyrészt pozitív hatással lesz a célplatformokra is. Az Ignite használatakor ugyanis állandó probléma volt, hogy az adott játék az új Xbox és PlayStation konzolon volt teljes, míg a PC-s port kisebb-nagyobb butításokat szenvedett el. A közhiedelemmel ellentétben az EA Sports divízió ezt nem szándékosan csinálta, csupán annyira szűkös időkeretet jelent minden évben, majdnem minden fontosabb sportra egy új játékkal előállni, hogy muszáj bizonyos kompromisszumokat megkötni a fejlesztésnél. Azt pedig jó ideje tudni lehet, hogy a kompromisszumoknál szinte mindig a PC húzza a rövidebbet. A Frostbite-ot szerencsére egy külön csapat fejleszti, akik ráadásul az egyes funkciókat majdnem azonos időben építik be minden célplatformra, hiszen csak az a feladatuk, hogy a tervezett módosításokat időre elvégezzék. Ezek jellemzően sikerülnek is, aminek hála az Frostbite-ra kiadott játékoknál a PC-s port nem szenved hátrányt a konzolos portokhoz képest.

A váltás első fecskéje a szeptemberben érkező FIFA 17 lesz, de nyilván az átállás a következő években fokozatosan megtörténik a többi sportjáték esetében is.

Előzmények

Hirdetés