Mikor jönnek az új AMD processzorok?

Ahogy a vállalat decemberi elemzői konferenciáján is elhangzott, az AMD a tervek szerint halad a 45 nm-es csíkszélességű gyártástechnológia előkészítésével. Drezdában tavaly óta tesztüzemben futnak a gyártósorok, de még ebben a félévben megkezdődik az újfajta chipek tömegtermelése, ami a szilíciumszeletek hosszabb feldolgozási idejét figyelembe véve azt jelenti, hogy a második félév folyamán jelenhetnek meg a piacon a 45 nm-es processzorok. Pontos dátumot a gyártó szándékosan nem hozott nyilvánosságra; egyes források szerint már a harmadik negyedévben kaphatók lesznek a kisebb csíkszélességű chipek, míg mások a validációs folyamat elhúzódása miatt inkább az utolsó évnegyedet valószínűsítik.

Az új, Deneb kódnevű csúcsmodell megosztott harmadszintű gyorsítótárjának kapacitását 2-ről 6 MB-ra emelik; a kisebb, Propus kódnevű négymagosokból viszont hiányozni fog az L3 cache. A zsugorításnak és az energiagazdálkodás fejlesztésének köszönhetően csökken a gyorsítótár áramfelvétele is, ezzel együtt a kisebb csíkszélesség fogyasztáscsökkentő hatását elsősorban a Propus, illetve a hárommagos Heka esetében lehet majd igazán érezni.

Az új gyártástechnológia az órajel emelése előtt is megnyithatja az utat, bár hivatalos adatok erre vonatkozóan nem állnak rendelkezésre. A találgatások számára mindenesetre jó kiindulási pont, hogy a gyártó már 65 nm-en, a B3 steppinggel is megcélozta a 2,6 GHz-et; a jelenlegi ütemtervben a Phenom 9900 helyett jegyzett 9950 várhatóan a harmadik negyedévtől lesz megvásárolható. A 45 nm-es processzorok idén a Socket AM2+ foglalatba érkeznek, 2009 első felében viszont megkezdődik az átállás a Socket AM3 platformra és vele a DDR3 memóriára.

A 2008-as év első felére még alapvetően a Phenom processzorok kínálatának gyarapítása, illetve a cache-kezelési hiba miatt végrehajtott steppingváltás nyomja rá a bélyegét. A hárommagos Phenomok első két típusa még az egyébként valós körülmények között ritkán reprodukálható hiba által érintett változatban kerül piacra, de a később érkező három- és négymagos modellek már mind a javított B3 steppinget képviselik. A HKEPC tudósítása szerint nem árt majd résen lenni a Phenom 9750 beszerzésekor, ugyanazon modellszám mögött lesz ugyanis állítólag 95 és 125 watt TDP-jű változat is.


  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés