A Microsoft nem fejleszt tovább az Itaniumra

Nem alakul túl kedvezően az Itanium sorsa. Az Intel még februárban mutatta be a Tukwila lapkára épülő Itanium 9300-as generációt, mely az eredeti tervekhez képest közel két évet késett, és a teljesítménye is gyengébb lett a beharangozottnál. Ezek után talán senki sem gondolná, hogy rosszabbra fordulhat a helyzet, ám a Microsoft további viharfelhőket generált, ugyanis Dan Reger bejelentette, hogy a redmondi óriáscég nem kíván több operációs rendszert fejleszteni az Intel Itanium rendszerekhez.

Hirdetés

A hivatalos közlemény szerint a Windows Server 2008 R2 az utolsó operációs rendszer, ami támogatja az Itanium architektúrát, emellett az SQL Server 2008 R2 és a Visual Studio 2010 esetében is hasonló sorsra jut az Intel kritikus feladatokhoz tervezett processzorcsaládja. Dan Reger szerint a Nehalem-EX termékcsalád megfelel az üzletileg kritikus alkalmazások és a nagyszabású rendszerkonszolidációs projektek igényeinek, így az Itaniumra való fejlesztések értelmetlenné váltak.

Windows Outside?
Windows outside

A Microsoft egyébként sohasem tudott nagy szeletet szerezni magának az Itanium piacából, amit főleg a HP-UX rendszer ural, mivel az eladott szerverek nagyon nagy részét a HP szállítja. A döntés természetesen üzletileg érthető, hiszen a nyereség kis része származik erről a piacról, így nem fontos a szegmens fenntartása. Nem redmondi vállalat az egyetlen, aki így gondolkodik, hiszen már korábban kiderült, hogy a Red Hat Enterprise Linux 6-os verziója sem jelenik meg az Itanium rendszerekre.

A jelenleg elérhető Microsoft szoftverek kiterjesztett terméktámogatása még közel nyolc évig megmarad, így csak a fejlesztések szűnnek meg. Az Itanium sorsa természetesen még nem pecsételődött meg, hiszen az Intel fejleszti a Poulson és Kittson kódnevű megoldásokat, melyek forradalmi változásokat ígérnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés