A Microsoft megmutatta mitől működik a HoloLens

A HPU nevű egység titkairől a Hot Chips rendezvényen lehetett többet megtudni.

A Microsoft az elmúlt év elején mutatta be HoloLens eszköz, amelyet például a Unity támogatni is fog. Idén meg is érkezett az első verzió, amit a vállalat kifejezetten a fejlesztőknek szán, és ez a híreszteléseknek megfelelően pokolian drága lett. A Microsoft eddig egyedül a hardverről nem beszélt, de a Hot Chips alkalmával ezt sem övezi több titok.

Azt már a fejlesztői verzióból is tudni lehetett, hogy a Windows 10 operációs rendszert az Intel Cherry Trail platformja futtatja, ezen belül is a legerősebb mobil verziót, amihez 1 GB-nyi LPDDR3 rendszermemória társul. Ugyanakkor nem ez a fontos, hanem a sokat emlegetett HPU, azaz a holografikus processzor, amiről a Microsoft eddig titkolózott.


(forrás: EETimes)

A 12 x 12 mm-es tokozást használó HPU lényegében egy digitális jelfeldolgozó. A TSMC 28 nm-es HPC node-ján készülő lapka 24 darab DSP magot rejt, amelyeket a redmondi óriáscég a Tensilica néven ismert cégtől licencel. Ezek az Xtensa termékcsaládba tartoznak, ezen belül is az egyedi tervezést lehetővé tevő opcióba, így tulajdonképpen a Microsoft szabadon tervezhette meg a magokat az Xtensa utasításarchitektúra köré. Sőt, utóbbit a vállalat még ki is egészítette 10 saját utasítással, amire a TIE (Tensilica Instruction Extensions) adott lehetőséget.

Az egyedi DSP magok párosával vannak felfűzve, vagyis két mag alkot egy klasztert. Ezeket egy belső fabric köti össze, és így vannak megosztva a további fixfunkciós egységek, valamint került még a lapkába a 8 MB-nyi SRAM is. A cég szerint az így összeállított konstrukcióval a HoloLens esetében alkalmazott algoritmusok futtatásának sebességét kétszázszorosára sikerült gyorsítani a szoftveres módhoz képest. Eközben az 1 GB-os, különálló, LPDDR3 memóriával rendelkező HPU kevesebbet fogyaszt, mint az operációs rendszert futtató processzor, vagyis bőven megérte a fejlesztés. Ráadásul a vállalat úgymond túltervezte a HPU-t, ugyanis jelenleg a lapka teljesítményének a felét használják ki, így bőven van még benne tartalék.

Előzmények

Hirdetés