A Micron után az Intel is feladja a 3D XPoint technológiát

Ezzel a vállalat nem fejleszt több Optane termékcsaládba sorolt megoldást, de a meglévő hardverek egy ideig még elérhetők lesznek.

Az Intel és a Micron hét éve jelentette be a 3D XPoint memóriát, amelyről az alábbi hírben be is számoltunk, és viszonylag nagy reményeket fűztek hozzá. A fejlesztésre azonban főleg az Intel épített az Optane márkanév égisze alatt, mivel a Micron annyira nem rajongott a rendszerért, és a múlt év tavaszán ki is faroltak mögüle.

Hirdetés

Az Intel azonban egészen mostanáig hitt az Optane termékcsaládban, de mára olyan jelentős gazdasági problémákkal néznek szembe, hogy pusztán egy optimálisabb jövőben való reménykedés nem elég, muszáj racionálisan szemlélni a helyzetet, konkrétan belekalkulálva azt, hogy az Optane képes lesz-e egyáltalán olyan terjedésre, hogy erőteljes nyereséget hozzon. Ebben valószínűleg már a Santa Clara-i óriáscég sem hisz, mivel bejelentették, hogy lelövik a teljes Optane üzletágat, vagyis a Micronhoz hasonlóan feladják a a 3D XPoint technológiát.

A fentiek kapcsán fontos kiemelni, hogy a meglévő Optane hardverek egy ideig még elérhetők lesznek, de újakat már nem fejleszt a cég. A már meglévő ügyfeleknek nem kell aggódni, ugyanis a terméktámogatás továbbra is érvényben van, tehát a megvásárolt Optane megoldások jó ideig működőképesek maradhatnak.

A döntésnek valószínűleg köze van ahhoz, hogy évtizedek óta nem zárt veszteséges negyedévet az Intel, de ez nemrég összejött, és a vállalat reakcióként a lehető leggyorsabban megszabadulhat azoktól az üzletágaktól, amelyek nem teljesítenek jól, várhatóan a jövőben sem fognak áttörést hozni, és a jelenlegi stratégiához nem is feltétlenül szükséges a megtartásuk. Az Optane pont bele esik ebbe a körbe, hiszen javarészt csak vesztesége származott belőle az Intelnek, és az útiterveken sem látszik áttörés, miközben a jelenleg minden pénzt felemésztő, kritikus fontosságú IDM 2.0-hoz nincs szükségük a technológiára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés