10%-os merevlemez árcsökkenés várható a hónap végéig

A tavalyi thaiföldi áradások óta nem csak a merevlemez, de az egész PC-piac megkavarodott, a készlethiány és az ugrásszerűen megemelkedett vételárak komolyan elvették a felhasználók vásárlókedvét. Azonban a helyreállítási munkálatok lassan befejeződnek, és a természeti katasztrófában érintett gyárak kapacitása lassan visszaáll az eredeti szintre. Ezt jelzi, hogy 2011-ben az áradás előtt 170-180 millió egységet szállítottak le, amely a zuhanás után az idei év második negyedévében várhatóan 140-150 millióra kapaszkodik vissza, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor a harmadik negyedévre a termelés ismét elérheti 180 milliós darabszámot.

Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a DigiTimes értesülései szerint a tajvani piacon 10%-os HDD-árcsökkenést terveznek, amelyre még áprilisban sor kerülhet. Az indoklás elég egyszerű: a raktárkészletek újra feltöltődtek, ezért a továbbiakban már nem indokolt a készlethiány miatt mesterségesen magasan tartani az árakat. Azonban ahogy arról már korábban is beszámoltunk, a munkaerő és a nyersanyagok (ritkafémek) költsége folyamatos emelkedik, ezért a vételárak a 2011-es árszintre valószínűleg már soha nem fognak visszasüllyedni, ám remélhetőleg idővel a hazai piacot is megcsapja az árcsökkentés szele.

A fent említett okok és az európai válság miatt elég gyászos PC-s eredmények várhatók az év első felében, azonban az elemzők derülátók, mert a második félév mindig jobban teljesít, valamint érkezőben van két olyan termék, amelyek minden bizonnyal felpörgetik az eladásokat. Ezek pedig nem más, mint az Intel újabb platformja, az Ivy Bridge, mely asztali és mobil fronton is nagy sikerre számíthat, valamint a Microsoft Windows 8 operációs rendszer, amely immáron számítógépek mellett tableteken is futtatható lesz. Izgalmas hónapok elé nézünk!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés