Memóriák 1 GHz felett

Egy modern, gyors központi egységgel ellátott számítógép egyik legszűkebb adat-keresztmetszetű alkatrésze (a merevlemezen túl) a memória. Hiába a több gigahertzen üzemelő processzor, ha az adatok feldolgozását a memória CPU-hoz képest relatív lassúsága hátráltatja. A gyártók a legkülönfélébb megoldásokat ötlik ki annak érdekében, hogy a memóriakezelést meggyorsítsák, a legkézenfekvőbb módszernek azonban továbbra is a memória órajelének növelése tűnik.


A tesztrendszer...


CPU-Z eredmény...

A Legit Reviews oldal munkatársainak a napokban végzett teszt során sikerült egy sokáig elérhetetlennek tűnő határt átlépniük, amikor a legmodernebb komponensekből álló tesztrendszerük memóriájának órajelét 1 GHz-re tornászták fel. A rendszer az Intel legújabb kétmagos asztali processzorából, egy Intel D955XBK alaplapból és két Corsair XMS2 PC5400-UL DDR2 memóriamodulból állt. A memóriamodulok működési feszültségét 2,08 voltra – azaz az Intel referenciaalaplap által szolgáltatott legmagasabb értékre – kellett emelni a stabil működéshez, a rendszerbusz sebessége 250 MHz-re lett beállítva, így az 1:2 memóriaosztó segítségével sikerült elérni az 500 (effektív 1000) MHz-et.



Everest eredmények

A kollégák sebességteszteket is végeztek a rendszerrel, melynek során bebizonyosodott, hogy ez a megoldás mindent elsöprő eredményeket produkál. A teszt során az újságírók felvették a kapcsolatot a gyártók szakembereivel, akik úgy nyilatkoztak, hogy még saját tesztlaborjukban sem sikerült ezt a sebességrekordot megdönteniük, de valószínűsíthető, hogy az új alaplapokkal – megfelelő memória használata mellett – többek számára könnyűszerrel teljesíthető lesz ez az eredmény.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés