Memóriaárak - mi történik?

Valószínűnek tűnik, hogy a jelenlegi áremelkedés valamiféle kartellszerű megállapodásnak tudható be. A gyártók lassan évek óta a költségek alatt termelnek, de a legutóbbi időkben már - egyes elemzők szerint - a költségek harmada (!!) környékén volt az eladási ár. A memóriapiacon túlkínálat van egy ideje. Illetve összességében mégsem, az idei év végére ugyanis azt várják, hogy 3.2 százalékkal magasabb lesz a 2001-re vetített kereslet, mint a kínálat. Talán ennek is szerepe van az áremelkedésben: a karácsonyi szezon mindig keresletnövekedéssel jár, így lehet, hogy részben ennek tudható be az ugrásszerű áremelkedés.

Az is ténykérdés, hogy a legtöbb DRAM gyártó igen elavult technológiát használ a termeléshez. Az új gyártósorok költségesek, és nehéz a költségeket egy olyan iparágban megfinanszírozni, ami nem igazán termel nyereséget. Hosszú távon viszont muszáj, mert a régi technológiával előbb-utóbb csak veszteségesen lehet termelni. Nos, a beruházások lassan véget érnek, több gyártó jövőre már 256 Mbites chipeket gyárt csak. Ez pedig azonos áron dupla kapacitást jelent, tehát a merevlemezekhez hasonlóan itt is előáll majd az a jelenség, hogy ugyanazért a pénzért idővel kétszer akkora kapacitást vehetünk.

A szándékos kibocsátáscsökkentést (kartell), a 256 Mbites termelésre való átállást és egyéb tényezőket figyelembevéve 2002-ben az összkibocsátás 52 százalékkal nő az idei évhez képest! Ez 535 Petabitet (10^15-en bit) jelent :). Ezzel szemben a kereslet mindössze 36 százalékot emelkedik, 464 Petabitre (itt figyelembevették, hogy jövőre a PC eladások csupán 5 százalékkal nőnek, illetve, hogy az összes PC-re nézve az átlag memóriaméret 192 MB lesz).

A két számot összevetve megkapjuk, hogy jövőre durván 15 százalékos túlkínálat lesz. Ha idén, az idei árak mellett 3.6 százalékos túlkereslet volt, akkor mi lesz itt jövőre? Tehát: az árak nem emelkednek a végtelenségig, akik RAM-spekulánsok, jól teszik, ha jó időben szabadulnak meg a készletüktől. Akik viszont RAM-ot szeretnének venni, de nem sürgős, talán a kivárással járnak jobban. Sürgős esetben viszont érdemes minél hamarabb elrohanni, és megvenni a - lehetőleg DDR (ott kisebb az ármozgás, és időtállóbb is maga a RAM) - modulokat.

Mindez persze csak "spekuláció", felelősséget nem vállalunk (se az Xbit).

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés