Megérkeztek a Canon R szériájának APS-C szenzoros tagjai

A stabilizátoros EOS R7 a 7D, az EOS R10 pedig a 90D utódjának tekinthető.

Egyre teljesebbnek érződik a tükör nélküli modellekre történő átállás a Canon részéről, ugyanis az EOS R széria most két új, APS-C szenzoros taggal bővült, így már azoknak is van választása, akik mindenképp a japánoktól vásárolnának MILC-et, de az M sorozatot túl kiforratlannak, a full frame EOS R modelleket pedig túl drágának tartják.


[+]

Az EOS R7 és R10 egyaránt APS-C méretű szenzort, DIGIC X jelfeldolgozó processzort, arc- és szemérzékelésre is képes Dual Pixel AF II fókuszrendszert és RF bajonettet kapott, ám amíg az R7 esetében az érzékelő felbontása 32,5 megapixel, addig az R10-nél ez az érték "csak" 24,2 megapixel. Az R7-et a gyártó egyértelműen a sport- és természetfotósoknak szánja, így nem meglepő a 7 FÉ hatékonyságú szenzorstabilizálás és az időjárásálló szigetelés megléte, de a dupla SD szabványú kártyafoglalat és a fejhallgató-kimenet is olyan tulajdonságoknak számítanak, amelyek extrák az R10 felhozatalához képest.

[+]

A kártyával és az LP-E6NH jelölésű akkumulátorral együtt 612 grammos R7 a videofelvételi lehetőségeket tekintve is remekel, ezt az egyébként az R10-en is meglévő mikrofonbemeneten kívül a 4K60p felvételi mód, illetve a C-Log3 és HDR PQ képmódok is bizonyítják, a kisebb testvér ezek közül csak utóbbit kapta meg, a maximális felbontás viszont ott is 4K, de csak másodpercenkénti 30-as képkockaszám mellett. A 2,36 millió képpontos, OLED technológiára épülő elektronikus kereső mindkét modellben megvan, a 3 hüvelykes érintőkijelzők esetében viszont van némi eltérés: az R7 esetében egy 1,62 millió képpontos, 3:2 képarányú megjelenítőt kapunk, az R10 megoldása viszont már csak 1,43 millió képpontot sorakoztat fel, az eltérés pedig a képarány 4:3-ra módosulásának eredménye.

[+]

Fontos és említésre méltó különbség még, hogy bár mechanikus zár használatával mindkét váz 15 fps-es sorozatfelvételre képes, elektronikus zárral pedig az R7 30, míg az R10 23 fps-t tud, továbbá az olcsóbb modell némileg gyengébb, -5 helyett -4 FÉ hatékonyságú AF rendszert kapott, az akkumulátor szerepét pedig a gyártó DSLR modelljeiből ismerős LP-E17 jelölésű darab tölti be – extra viszont, hogy alacsonyabb ára ellenére az R10 kapott beépített vakut is.

[+]

A Canon EOS R7 jelenlegi ismereteink szerint júniusban kerül a boltok polcaira, míg az R10-re vágyóknak júliusig kell várniuk a vásárlással. Előbbi alapára 1500 euró lesz, ami a most bemutatott RF-S 18-150 mm f3,5-6,3 IS STM objektívvel már 1890 euróra emelkedik, míg az R10-ért 980 eurót kell fizetnünk, de igény esetén az RF-S 18-45 mm f4,5-6,3 IS STM (1100) és a már említett 18-150-es objektívvel (1370 euró) egybecsomagolt kitet is választhatjuk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés