Megérkezett hazánkba az Epson második generációs okosszemüvege

Az Epson Magyarországon is bemutatta a kiterjesztett valóságot megjelenítő Moverio BT-200 okosszemüveget, amelyet először még az év elején mutattak be. A BT-100 utódjaként aposztrofált, továbbfejlesztett második generációs, átlátszó, binokuláris okosszemüveg tömege mindössze 88 gramm, ami jelentős előrelépés az első generáció 220 grammjához képest. Az alaposan lefogyasztott, immáron jóval karcsúbb eszköz különlegessége, hogy a felhasználó teljes látóterére képes tartalmat vetíteni, mindeközben nem veszik el a kapcsolat a használó körüli világgal sem, hála az átlátszóságnak.


[+]

Az Epsonnál kihangsúlyozták, hogy az új Moverio inkább egy kiterjesztett valóságra kihegyezett eszköz, ami nem a Google Glass-féle utat járja, és elsősorban az üzleti felhasználók igényeit próbálják kielégíteni, noha a termék végfelhasználóknak is remek szórakozást nyújthat. A BT-200 szemüveg virtuális valóság funkcióinak és tulajdonságainak köszönhetően digitálisan bővíti a viselője által érzékelt világot. Ezért a kétlencsés, HTPC technológián alapuló binokuláris rendszer felel, ami lényegében két mikroprojektorral vetít képet a szemünk elé, ezzel nagyjából olyan érzést keltve, mintha egy 812 centiméter képátlójú qHD felbontású televíziót néznénk. Ennek tetejébe megkapjuk a beépített Dolby Digital Plus Surround hangást, így szinte tökéletes 2D-s és 3D-s moziélményt is képes a felhasználó számára nyújtani.


[+]

A Moverio BT-200 lelke a kétmagos, 1,2 GHz-es SoC, az 1 GB RAM és a 8 GB-os belső memória, ami akár 32 GB-ig bővíthető microSD memóriakártyával, valamint egy 6 órás üzemidőre képes akkumulátor. Az eszköz Android 4.0.4 operációs rendszert futtat és önmagában is működőképes, de más eszközökhöz is kapcsolódhat Bluetooth 3.0-n vagy Wi-Fin keresztül, de USB OTG-s összeköttetés sincs kizárva. Az eszköz támogatja a DLNA protokollt és Miracast vezeték nélküli kép- és hangátvitelt egyaránt, kezelése pedig a vezetéken kapcsolódó, központi panelen elhelyezett multi-touch trackpad segíti. Mindemellett számos érzékelő is bekerült a repertoárba, amelyek figyelik és segítenek feldolgozni a felhasználó mozgását és környezetét: ide sorolható többek között elülső VGA felbontású kamera is, emellett van giroszkóp, GPS, iránytű és gyorsulásmérő is.

A folyamatosan bővülő kínálattal rendelkező Moverio Apps Market számos különleges alkalmazást kínál a BT-200 okosszemüveg felhasználói számára, de február óta elérhető fejlesztői oldalon minden eszköz és információ megtalálható az alkalmazásfejlesztéshez. Ennek köszönhetően több hazai gyártású alkalmazás is elérhető lesz, amelyek például a logisztika, a múzeumi tárlatvezetés, a gépjármű azonosítás vagy akár a fogyatékkal élők kommunikációja területén fognak újszerű, hatékony megoldást nyújtani. Az egyéni felhasználóknak szánt alkalmazásokon felül tehát a BT-200 készülék rendkívül hatékony vizuális eszköz lehet a logisztika, az orvostudomány, a biztonság, az oktatás és egyéb tudományok, valamint akár az idegenforgalom területén is.


[+]

Ezekre néhány példát is láthattunk a sajtótájékoztató alkalmával: például egy légiforgalom-irányító szoftvert, ami a szemüvegen át jeleníti meg a légtérben található gépeket valós időben aktuális pozíciójukban, amelyekről azonnali információt szolgáltat (gép típus, járatszám, további repülési adatok), láthatók a légifolyosók és a Google Earth térkép is. Emellett egy rendszámfelismerő és egy SAP rendszerben működő logisztikai példát is láthattunk (QR-kód beolvasása szemüveggel, raktári információk megjelenítése stb). Ezeket látva tehát egyértelmű, hogy az Epson elsősorban az üzleti felhasználók számára kínálja megoldását, de a Flappy Birds-höz hasonló játékprogramot is kipróbálhattunk, ahol az ujjunkkal (aminek mozgását a beépített kamera figyeli) kellett a repülőt átnavigálni az akadályok között.

A készülék javasolt kiskereskedelmi ára bruttó 229 900 forint.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Epson

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés