Még nagyobb a baj a Toshibánál, mint gondolták

A súlyos pénzhiány miatt a NAND chipgyártó ágazat többségét el kell adniuk.

Nehéz időszakot élt meg a Toshiba az elmúlt években. A céggel kapcsolatos könyvelési botrány bő másfél éve robbant ki, alig egy hónapja pedig arra jutottak, hogy csak úgy tud a vállalat kellő mennyiségű tőkéhez jutni, ha legsikeresebb ágazatának, a NAND chipgyártásnak egy részét pénzzé teszi. Akkor még csak 20% eladásáról volt szó, és az elemzők a Western Digitalt emlegették potenciális vásárlóként, amely egy korábbi akvizíciója, a SanDisk révén már amúgy is üzleti kapcsolatban van a Toshiba NAND gyártásával.

Most viszont kiderült, hogy még a korábbinál is nagyobb a baj: az Egyesült Államokban a nukleáris energia üzletágukban egy végzetesen hibás felvásárlás miatt a korábban jelentettnél lényegesen nagyobb, mintegy 6,3 milliárd dolláros leírásra kényszerültek. A vállalat elnöke Shigenori Shiga benyújtotta a felmondását, a részvények árfolyama pedig zuhanni kezdett.

Ebből a szorult helyzetből most úgy próbál menekülni a Toshiba, hogy a komoly nyereséget produkáló NAND chipgyártási üzletágának nagyobb, 60%-os részére keres vevőt. Nyilván nem szerencsés dolog a fejőstehén jelentős részének eladása, de más választása nincs a japán vállalatnak. Potenciális vásárlóként Kína merül fel, egészen pontosan az államilag irányított Tsinghua Egyetemhez tartozó Tsinghua Unigroup vállalat. Ezzel a lépéssel Kína egy csapásra hozzájutna egy teljes félvezetőgyártó technológiához.

Előzmények

Hirdetés