Master Chief Xboxa nem ismeri a halált

Hirdetés

Ha a híresztelések helytállóak, nem kell többé a Red Ring of Death (RRoD) hibajelenségtől rettegniük az új, Xbox 360 Halo Special Edition névre keresztelt konzolok tulajdonosainak, a Microsoft ugyanis a július elején kiteljesedett, jelentős anyagi- és presztízsveszteséggel járó botrányból okulva teljesen újfajta hűtéssel látja el legújabb játékgépeit, miközben az új alaplap-revízió is megérkezett a zöldre festett gépekkel. A Falcon kódnévvel ellátott alaplapon egy fejlettebb technológiával gyártott, 65 nanométeres csíkszélességű CPU dolgozik, a játékgép így kevésbé hajlamos a túlmelegedésre és kevesebbet is fogyaszt, nem utolsósorban pedig kevesebbe is kerül a Microsoftnak. Igaz a hűtési és rögzítési szempontból rendkívül problémás Xenos GPU változatlanul maradt 90 nm-es, ám a gyártó ígérete szerint már biztosan nem fog kiszakadni az új alaplapból, mint ahogy azt számos esetben tették az elődök.


Falcon inside?

Bár a Microsoft egyelőre hivatalosan nem kommentálta az új hardverváltozattal kapcsolatban szárnyra kapott híreket, több forrás úgy tudja, hogy az új Xbox 360 CPU- és alaplapváltozat gyártása több hónapja zajlik, az összeszerelő-üzemekben most készülő konzolokba pedig zömében már a Falcont építik be. Az interneten terjedő, gyakran képekkel is tarkított beszámolók zömében az új, Halo Special Edition változatok tulajaitól származnak, a gyártásszervezésből adódóan nem jelenthető ugyanakkor ki teljes bizonyossággal, hogy a fejlesztés jelen pillanatban csak ezt a szériát érinti, mint ahogy az is előfordulhat, hogy a múlt héten boltokba küldött új konzolok némelyikében még a régi alaplap található.


Lencsevégen az új CPU
Forrás: JWSpeed, Xbox Forums

A Microsoft Xbox fórumán közzétett nem hivatalos leírás szerint az új és régi alaplappal ellátott konzolokat külsőleg semmi nem különbözteti meg egymástól, de akit érdekel, egy zseblámpa segítségével kiderítheti, hogy az új vagy a régi CPU dolgozik-e a játékgépben: a régi revíziókban még hőcsöves hűtési megoldás vezeti el a hőt a processzortól, ezt a Falconnál lecserélték egy robusztusabb, réz hőcsövet nem tartalmazó blokkra. Ez a változás a hátsó szellőzőrácson keresztülvilágítva könnyedén fülöncsíphető – írják az angol nyelvű fórumoldalon.


Eat this!

A Halo 3 múlt heti premierje kapcsán nem csak az új Xbox 360 változat került reflektorfénybe: maga a játék hatalmas siker ugyanis; a Microsoft közleménye szerint csak az első 24 órában 170 millió dollárt hozott a konyhára és már a bemutató napján több millióan játszottak vele világszerte. A szaksajtó által is az egekig magasztalt játék megjelenését övező felhajtásban egy számunkra kevésbé kedvező visszhangot kiváltó, magyar vonatkozású hír is bejárta a világot: egy internetes videómegosztó portálra felkerült egy olyan rövidfilm, amelyen néhány álarcos, magyarul beszélő fiatal állítólag feltör egy raktárépületet, és onnan eltulajdonít néhány példányt a premier előtt álló játék adathordozóiból.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés