Májustól újra csúcsra érhet az AGP

Bár szakértők már többször eltemették a több mint fél évtizedes múltra visszatekintő AGP technológiát, a régi csatolórendszerrel kompatibilis vezérlők továbbra is részei a piaci kínálatnak, noha kétségtelen, hogy az AGP-s videokártyák az alaplappiacon lezajló trendeknek köszönhetően kezdenek egyre inkább háttérbe szorulni. A gyártók mindezek ellenére újabb és újabb termékekkel igyekeznek azok kedvében járni, akik meg vannak elégedve jelenlegi alaplapjukkal, és a közeli jövőben nem szándékoznak PCI Express-alapú rendszerre váltani.

A kanadai ATI Technologies alig egy hónapja jelentette be hivatalosan AGP-s rendszerekkel kompatibilis X850 XT vezérlőjét, néhány gyártó máris közölte, hogy egy-két hónapon belül biztosan piacra fogja dobni az új csúcskártyára épülő termékét. Az ATI egyik legjelentősebb partnereként ismert tajvani ASUSTek az elsők között közölt részletes információkat az Extreme család legújabb tagjáról, mely a tervek szerint május-június folyamán jelenhet meg a boltok polcain. Az új kártya az AX850XT/HTVD/256M típusjelzést fogja viselni, mely egy, a referenciaajánlásnak megfelelő hardvert takar, tehát a GPU 520, a 256 megabájtnyi GDDR3 memória pedig 540 (effektív 1080) MHz-en fog üzemelni.

Az Asus a tőle megszokott módon gazdag szoftverkörítést kínál a kártyához, így a dobozban a szokásos Asus-alkalmazások (GameFace Live, VideoSecurity Online, OnScreenDisplay stb.) mellett megtalálható lesz a Joint Operations és az Xpand Rally játékprogramok teljes változata, továbbá a filmnézéshez és -szerkesztéshez elengedhetetlenül szükséges Asus DVD és PowerDirector 3 programok.

Az AX850XT/HTVD/256M piaci áráról egyelőre nem áll rendelkezésre információ.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés