Hirdetés

Lehull a lepel: Intel Kyrene chipset a japán IDF-en

Nemrég beszámoltunk az Intel következő 1-2 éves terveiről. Akkor említettünk több olyan kódnevet is, melyről semmit sem lehetett tudni.

Az Intel a SARS járvány miatt sok rendezvényt lemondott távol-keleten, ám szerencsére így is hallani érdekességeket a világ ama szegletéből. Egy japán weboldal tanúsága szerint a PCI SIG például bemutatott egy Intel Kyrene chipsetre épülő alaplapot.


Forrás: XBitlabs.com

A képen látszik, hogy az alaplap 2 PCI-Express csatalkozást, 4 PCI bővítőhelyet, CNR slotot, Serial ATA portokat, s régebbi soros, párhuzamos, PS/2 csatolófelületű eszközöket is támogat. A PCI-Express x16 port grafikus kártyák fogadására hivatott, s 8.4 GB/sec adatátviteli sebességet biztosít. A képen egy Bus Doctor Rx Analyzer diagnosztikai kártyát helyeztek ebbe a foglalatba. Mellette a rövid, barnás csatlakozó egy használaton kívüli PCI-Express x1 bővítőhely. Az alaplapon helyet kapott egy Gigabit Ethernet vezérlő is, ami azt sugallja, hogy az Intel ezt a technológiát olcsóbb termékekben is használni akarja.

A processzorhűtő egy Thermaltake Volcano 7+, ami azt jelenti, hogy valószínűleg a Kyrene még a Socket 478 foglalatos processzorokat fogja támogatni, nem pedig a 2004-ben megjelenő Socket T foglalatúakat. Egyes források szerint a Kyrene eredetileg a Brookdale (i845 sorozat) leváltására született, melynek 2003 első felében kellett volna DDR-II memóriatámogatást nyújtania. Mivel a DDR-II használatát 2004 végére, 2005 elejére halasztották, a Kyrene megjelenését is el kellett halasztani. Így az újdonság jövőre jelenhet meg, immár PCI-Express támogatással, és egyéb architektúrális fejlesztésekkel kiegészítve.

A fentiek nagyban arra utalnak, hogy a Kyrene inkább az (akkor) alsó kategóriás Pentium 4 és Celeron CPU-k kiszolgálására hivatott, melyek FSB-je 533, esetleg 800 MHz lesz. A felső kategóriát a Socket T foglalatos Prescott és Tejas alapú processzorok adják, melyek valószínűleg a Grantsdale chipsetes alaplapokba illenek majd. Egy dolog azonban ellentmond a Kyrene alsó kategóriába sorolásának, ez pedig az integrált grafikus mag hiánya. Ez furcsa azért is, mert az Intel integrált grafikus megoldásai mindinkább teret nyernek a piacon.

Sokminden kiderült tehát az Intel újdonságáról, ám a sorsa még bizonytalan. Elképzelhető, hogy csak rövid életciklusa lesz, s mintegy hidat jelent a Socket T felé, hiszen Kyrene chipsetes alaplapokkal már használhatjuk a PCI-Express és a DDR-II memória előnyeit, ám megmaradhatunk régebbi processzorunknál. Az Intelt ismerve az is előfordulhat, hogy a termék sosem kerül kereskedelmi forgalomba.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés